Кристиан Вигенин: Съветници на БСП в СОС, като стават патерица на ПП и ГЕРБ, можеха да поставят условие за Паметника на Съветската армия

Фев 18, 2024 Новини БСП в медиите 0 414

Толкова жалко правителство и мнозинство досега не сме имали, коментира зам.-председателят на Столетницата

„Вече трета седмица се водят спорове не каква външна политика да води правителството, не какво са свършили във външната политика досега, а кой да е външен министър. Това, което се случва момента, демонстрира една безпомощност, на която трябва да се сложи край.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Офанзива“ на NOVA News.

Според него нито това, че Мария Габриел е била еврокомисар не я прави добър външен министър, нито акад. Денков това, че е бил премиер и се е срещал с европейски лидери. Той бе категоричен, че не би следвало и външният министър да съчета функциите на министър-председател.

„Толкова жалко правителство и мнозинство досега не сме имали. От всичко, което беше обещано, от всичко, което се изприказва и се реши, остават няколко неща, които не са от особена релевантност за българските граждани“, коментира Вигенин за свършеното от управляващите през изминалите почти 9 месеца.

По повод провеждащата се Мюнхенска конференция по сигурността, социалистът не се съгласи, че на България се разглежда като някакъв ключов съюзник в НАТО, а по-скоро като на една територия, на която могат да бъдат разполагани сили.

 „Имам чувството, че ходим само да ни инструктират и не виждам какво искаме от нашите партньори в замяна. Да припомня, че продължава да няма никакво развитие по отношение за визовия режим за България. След като купихме толкова въоръжение, и то в аванс, след като без процедури и търгове ще направим американски ядрени реактори в Козлодуй и ред други неща – когато си толкова изпълнителен, пък можеш и да поискаш нещо насреща“, смята Кристиан Вигенин.

Заместник-председателят на БСП смята, че трябва да бъде поета отговорност за действията на съветниците в Столичния общински съвет, но какви ще бъдат наказанията и дали ще има изключени от партията ще реши Националният съвет.

„Много е важно каква ще бъде тяхната реакция в следващите дни, тъй като първата им беше на едно противопоставяне и на липса на осъзнаване какво всъщност направиха. Започнаха оправдания и обяснения с други малки общини, но София все пак е лицето на БСП и затова смятам, че някакви мерки трябва да бъдат предприети“, посочи Вигенин.

По неговите думи връщането на решението за избор на комисии в СОС от областния управител Тодева е втори шанс за съветниците и предстои да се види дали ще се възползват от него.

„Нека да припомня, че Тодева е човекът, който наряза Паметника на Съветската армия. Постфактум се сетиха, че това е проблем и макар със закъснение, ѝ поискаха оставката. Мисля си, че когато стават патерица, първо на ПП, след това на ГЕРБ, можеха да поставят някакво условие и сега е моментът този въпрос да бъде повдигнат отново“, каза още Кристиан Вигенин.