Ченчев: Срамота е 22 години да няма изградена национална детска болница – БСП ще остане непримирима това да се случи

Фев 16, 2024 Новини БСП в медиите 0 828

16.02.2024

„Решенията за националната детска болница, взети дотук, фактът, че мнозинството чу БСП,  че НС даде ясен знак за подкрепа за изграждането й - може само да ни радва. Въпросът е да не се спре дотук, да не се стигне отново до обтекаеми срокове. Защото знаем, че текат отчуждителни процедури, отделно от това трябва поне двама районни кметове да подобряват инфраструктурата, да се разширява Околовръстно шосе“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев в ефира на Euronews днес.

„Мястото, което е избрано за националната многопрофилна детска болница, според нас, не е подходящо. По-добър беше старият вариант, който предвиждаше тя да бъде изградена на терен, който е на 300-400 метра от „Пирогов“. Но, така или иначе, след като е взето консенсусно решение  и след като се е тръгнало по този път, трябва да дадем възможност проектът да се случи“, посочи зам.-председателят на парламентарната група на социалистите.

По думите му нуждата от многопрофилна национална детска болница е на дневен ред от 2001 г., „Моят първи мандат беше от 2014 г., и тогава се  говореше, Затова БСП инициирахме дебат още преди Коледа и настояхме за създаването на временна комисия. Първоначално ГЕРБ подкрепиха предложението ни за временна комисия, после не го подкрепиха – типично в техен стил, но важното е, че крайна сметка имаме резултат. Поне до 2030 г. да имаме национална детска болница“, коментира Ченчев.

Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите обаче подчерта, че все още има има въпросителни: „Това, че не са приключили отчуждителните процедури е факт. Тази Здравна инвестиционна компания, в която има капитал от 100 милиона по думите на здравния министър от кабинета „Борисов“ проф. Ангелов, че тези 100 милиона са там като капитал. В дебата ГЕРБ отрекоха, че има такова дружество, което има секретарки, шофьори, че се харчат пари, но сериозните въпросителни за това останаха“, подчерта Ченчев.

„Първото решение на вносителите, което НС прие, беше министърът на здравеопазването да е готов с доклад в 7-дневен срок. Той трябваше много преди това да го е предоставил на Комисията по здравеопазване“, добави социалистът.

„БСП сме непримирими по този въпрос и ще продължаваме да следим какво се случва – дали тези доклади, които влизат в Здравна комисия се гледат, да не бъдат неглижирани от министъра и да дават някакъв реален резултат“, заключи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.