Сергей Станишев: Цветан Цветанов трябва да си ходи незабавно

Окт 01, 2011 Новини БСП 0 1016

Страната се тресе, хората са притеснени

Страната се тресе, хората са притеснени. Министърът на вътрешните работи е в отпуск. Ние нямаме министър на вътрешните работи. Той трябва да си ходи незабавно. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция във Варна. Лидерът на БСП изрази категорично несъгласие с опитите на ГЕРБ да сведат случилото се в Катуница до криминален случай. „Няма по-политически въпрос от това дали има държавност, дали  полицията и МВР са в състояние да защитят здравето, собствеността на хората, обществения ред. Няма по-политически въпрос от това дали ще продължим да живеем в етнически мир", заяви Станишев. Той определи като неадекватно и възмутително поведението на ГЕРБ.  

Лидерът на БСП отбеляза, че не очаква управляващите да представят нещо смислено на заседанието на КСНС. „Това е смешка", коментира Станишев по повод предоставените предварително материали за заседанието. „Да се представят такива материали, които са абсолютно неадекватни. Има маса отворени въпроси, на които правителството не отговоря", възмути се председателят на БСП. Станишев изрази скептицизъм и за възможностите на правителството да представи цялостна визия за интеграцията на ромите. „Няма да го направят. Знаете ли защо? Некадърни са. Те изобщо не го разглеждат като проблем", добави лидерът на БСП. Той настоя управляващите да отговорят защо полицията е  бездействала в Катуница, когато е имало извършител на убийство, който се крие в къщата на Рашков. Станишев призова Борисов и Цветанов да кажат кой от ГЕРБ има договорки с Кирил Рашков, с кого са направени, срещу какви ангажименти. „Искам да попитам някой обаждал ли се е с разпореждания на полицията да не предприемат нищо, когато там пристигат агитките в Катуница. Това изисква независимо разследване", заяви лидерът на БСП.

Станишев изтъкна, че  на изборите БСП има ясна мисия - да спре едно арогантно, лъжливо, самохвално, самозабравило се управление, което изобщо не го е грижа, че хората живеят все по-бедно. Лидерът на социалистите разказа, че при посещенията му в страната хората по места открито заявяват, че живеят по- трудно и едва свързват двата края. Заедно с това не на висок глас споделят, че се страхуват. „Достигнали сме до ситуация за първи път от 1990 година насам една част от българите да казват, че се притесняват от последиците от това какво мислят  и как ще гласуват", заяви Станишев и отбеляза, че се оказва натиск на кандидати на БСП по места. „Да, оказван е  натиск върху наши кандидати. Една жена-млад учител, беше в листата на БСП. Дойде при мен и каза-извинявайте, аз се оттеглих  от листата, защото ми казаха, че ако вляза в листата на БСП , ще бъда уволнена. Това не е един пример, те са десетки примери", разказа лидерът на БСП. По думите му  цялата кампания ГЕРБ се свежда до рязане на лентички. „Става вече комично", коментира Станишев и предложи Бойко Борисов да открие НДК за софиянци и морето за варненци.   

По повод ситуацията във Варна, Станишев отбеляза, че в много отношения се повтаря ситуацията от 1999 година, когато Иван Костов и правителството на ОДС се опитаха да назначат на варненци кмет, посочен от София. „Сега това се повтаря с Кирил  Йорданов", добави Станишев. По думите му през последните 2 години Варна не се развива така, както се развиваше по-рано и Кирил Йорданов не действа много ефективно като кмет. „Всеки човек се износва, всеки влиза в рутина и това важи и за Кирил Йорданов в сегашния момент, просто се е изчерпал", заяви лидерът на БСП и отбеляза, че  според проучванията повече от 60 процента от варненци искат промяна.

„Убеден съм, че в момента ще настъпи промяна във Варна и от промяната във Варна ще настъпи промяна и в страната", заяви кандидатът на БСП за кмет Борислав Гуцанов. Той пое ангажимент като кмет на Варна да работи за създаването на общински фирми - за строителство на жилища, за асфалтиране и за сметосъбиране и сметоизвозване. „Трябва да спрем безумието пристанището да бъде отдадено на концесия, тъй като това ще бъде най-голямата кражба, извършвана някога във Варна", добави Гуцанов.

Борислав Гуцанов подари на Сергей Станишев сноп с рязани лентички от открити инфраструктурни обекти във Варна, на които лидерът на БСП не е имал възможност да присъства докато е бил премиер