На посещение в Молдова Кристиан Вигенин подчерта значението на ОССЕ за мира в региона

15.02.2024 г.

Кристиан Вигенин, Специален представител за Източна Европа на Парламентарната асамблея на ОССЕ, завърши днес тридневно посещение в Молдова, където проведе срещи с представители на високо равнище, включително председателя на парламента Игор Гросу, вицепремиера по реинтеграцията Олег Серебрян, както и с председатели на парламентарни комисии, с Делегацията на Молдова в ПА на ОССЕ, представители на опозицията и ръководни служители във външно министерство.

По време на посещението Кристиан Вигенин подчерта значението на активното сътрудничество с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). „Ангажиментът на Молдова към ОССЕ е неразделна част от нейните стремежи за европейска интеграция“, каза Вигенин. „Работата в тясно сътрудничество с ОССЕ подкрепя амбициите на Молдова за укрепване на демократични институции, защита на правата на човека и напредъка  в нейния европейски дневен ред.“

Той подчерта също усилията на Молдова да посрещне бежанците от войната в Украйна, както и амбицията на страната да върви по пътя на интеграцията в Европейския съюз, за което подкрепата на партньорите има решаващо значение. В разговорите като основни приоритети на Молдова бяха изтъкнати реформата в съдебната система и борбата с корупцията. Преди президентските избори в Молдова тази есен по време на дискусиите беше изразена загриженост по отношение на дезинформацията и външната намеса в изборните процеси.

Специалният представител насърчи активното участие на Молдова във всички дейности на ПА на ОССЕ с цел подкрепа на политическите приоритети на страната, подчертавайки ролята на Асамблеята като платформа за диалог между парламентаристите от ОССЕ.

Към специалния представител Вигенин по време на посещението му се присъедини посланик Кели Кайдерлинг, ръководител на мисията на ОССЕ в Молдова. Изразявайки пълна подкрепа за работата на мисията, Вигенин се застъпи за удължаване на нейния мандат след юни 2024 г., като подчерта решаващата роля на ОССЕ за напредъка в изграждане на доверие между Кишинев и Тираспол.

„Повече от три десетилетия мисията на ОССЕ в Молдова играе централна роля в изграждането на доверие, необходимо за постигане на трайно уреждане на приднестровския конфликт“, каза Вигенин. „Продължаващото присъствие и ангажираност на мисията са от съществено значение за напредъка на диалога между страните и справяне с оставащите предизвикателства.“

Посочвайки положителните ефекти от интеграцията в ЕС, Вигенин потвърди отново подкрепата на ПА на ОССЕ за инициативи, насочени към подобряване на живота на хората и  от двете страни на Днепър.