Управляващите отхвърлиха предложението на БСП за временна комисия за Националната детска болница

07.02.2024 г.

Предложението на парламентарната група на „БСП за България“ за създаване на временна комисия по повод изграждането на Национална многопрофилна детска болница беше отхвърлено от управляващото мнозинство в Народното събрание.

Заместник-председателят на групата на социалистите в парламента Иван Ченчев представи проекта на решение с мотива, че за Националната детска болница се говори от поне 2014 г., но досега се чуват само обещания без действия по финализиране на проекта.

„За това предложение ни провокира и дискусията в парламента от края на миналата година, в която стана ясно, че има учредено дружество „Здравно-инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, което е прието с разпореждане на Министерски съвет на 15 юли 2020 г, като, забележете, дружеството е с капитал в размер от 100 млн. лв. Имат секретарки, автомобили, шофьори и прочие. Но болница няма“, посочи Ченчев.

По неговите думи временната комисия е изключително важна и необходима, тъй като ще спомогне за установяване на всички факти и ще следи изкъсо и пряко процеса по изграждане на Националната многопрофилна детска болница.

„За да не изпаднем отново в едно безвремие по един такъв много важен въпрос и да засилим този процес, трябва да създадем тази комисия. Това е в интерес на цялото българско общество“, призова Иван Ченчев

Народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков заяви, че ключовите решения около изграждането на детската болница се вземат непрозрачно.

„В момента в публичното пространство има противоречиви сигнали и сериозен разнобой по темата. Това провокира обществени реакции и в медиите има сериозен интерес по темата. Всичко това дава повод за популизъм и спекулации. Причина за това е небивалата непрозрачност в целия този процес“, посочи той.

Социалистът обърна внимание, че има и непрозрачност в работата на Обществения съвет, който би трябвало да следи за законността, целесъобразността и прозрачността на взетите решения.

„За да изясним всички факти и обстоятелства по изграждането на Националната детска болница, в името на прозрачността и защитата на обществения интерес, предложението ни за създаване на временна комисия е актуално. Комисията е важна от гледна точка на това, че обществото ни е силно заинтересовано да има такава болница и защо тя не може да се изгради по-бързо. Важно е и обществото да знае как ще се изразходват многото пари, които ще трябва България да отдели от бюджета си за изграждането ѝ“, аргументира се Георги Гьоков.