Георги Гьоков: Лазар Лазаров лъже, че е нямало налични публични имоти и затова е закупил частни на завишени цени. Сезирахме прокуратурата

Фев 06, 2024 Новини БСП в медиите 0 307

Сезирали сме прокуратурата за имотните схеми в МТСП по време на служебните кабинети на президента Радев

„Господин Лазаров има право да се защитава и служебното правителство, което е представлявал, но когато правиш това, трябва да действаш с факти, а не с лъжи и с полуистини.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ и бивш министър на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „Лице в лице“ в отговор на твърденията на бившия министър от служебните правителства на президента Радев Лазар Лазаров.

БСП е сигнализирала прокуратурата за злоупотреби в Министерството на труда и социалната прокуратура на министър Лазаров със закупуването на имоти на завишени цени по европейски проект за създаване на национални фокус точки към Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Лазаров отрича обвиненията.

„Първата лъжа на Лазаров е, че този проект не е направен, както той спомена, от Корнелия Нинова, като вицепремиер, и Георги Гьоков, като министър на труда и социалната политика, а проектът Развитие на социалната икономика е залегнал в първоначалния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост и е съгласуван с Европейската комисия“, посочи Гьоков.

По думите му, неговите указания като министър са били да се търсят общински и държавни сгради, които да се преоборудват за целите на проекта.

„Това е записано в протоколите от оперативките, които сме водили в министерството. Друга лъжа е, че Лазаров не е знаел за проекта, тъй като той е присъствал на тези оперативки, в качеството си на заместник-министър“, подчерта Георги Гьоков.

Друго твърдение на Лазаров, което Георги Гьоков оспорва е, че е нямало отговор от областни управители на запитвания за налични публични имоти за целите на проекта.

„Имахме отговор от редица областни управителния, например, от областният управител на Габрово, който отговаря, че има две подходящи помещения. Също и от областния управител на Бургас и от община Троян“, категоричен е народният представител от БСП.

И обърна внимание, че след падането на правителството на Кирил Петков, проектът се променя и започват да се търсят сгради, които да бъдат закупени.

Гьоков посочи и същинският проблем – закупената сграда в Габрово, първо, не отговаря на параметрите, зададени в обявата на Министерски съвет, и второ, имотът е закупен на 50% по-висока от първоначално предлаганата цена. По думите му съмнения за подобни нарушения има и за сградите във Варна, Пловдив и Бургас, за което има и медийни публикации.

„Сезирали сме прокуратурата и очакваме резултати. Досега не са ме разпитвали по сигнала, готов съм да съдействам“, каза още Георги Гьоков.