Ирена Анастасова към министър Цоков: Опасно е без яслени специалисти, само с НПО-та на властта да правите закони за ранно детско развитие

Народният представител от „БСП за България“ огласи от парламентарната трибуна отворено писмо на 219 детски ясли в страната

„Към мен в качеството ми на народен представител и член на Комисията по образованието и науката в НС, както и към нашата парламентарна група – на „БСП за България“, се обърнаха с отворено писмо директорите и персоналът на 219 самостоятелни детски ясли в страната. В него те изразяват основателна тревога от настоятелните опити за промяна в законовата база, което да доведе до преобразуването им в образователни институции по смисъла на Закона за предучилищно и училищно образование и съответно – да бъдат включени в системата на Министерството на образованието и науката“. 

С тези думи народният представител от „БСП за България“ и дългогодишен училищен директор Ирена Анастасова се обърна към образователния министър Галин Цоков в парламентарния си въпрос. 

Тя припомни, че опитите за преобразуване не са от сега, те са от декември 2022 г. „

„Към днешна дата директорите и персоналът на тези 219 детски ясли споделят тревогата си, че на всички работни срещи и дискусии по проблемите на ранното детско развитие те не са канени, нито техни представители, нито на българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. А това, всъщност, са професионалистите, притежаващи необходимите компетентности и знания, пряко ангажирани, това са хората, които познават в детайли грижата, възпитанието, обучението и потребностите на децата в яслена възраст от 0 месеца до 3 години“, посочи Ирена Анастасова. 

Тя добави и тревогата им, изразена в писмото, че нито един представител на детските ясли не е поканен и не участва в работните групи, които касаят реформите в областта на ранното детско развитие. „За сметка на това в тези работни групи участват широк кръг НПО, тясно обвързани с депутати и министри. Авторите на изследването „Визията за децата на България“, например, на което стъпва стратегията за ранно детско развитие, са хора с професии, нямащи нищо общо с грижата, възпитанието и образованието при деца на възраст от 0 месеца до 3 години: Нора Гавазова, създател на визията е управител на Детска къща-Варна, чийто контингент са деца от 3 до 10 години. Цветелина Заркин е преподавател в Лесотехническия университет в София с научни интереси в областта на управлението на околната среда, устойчивото развитие на туризма и маркетинга. Марияна Георгиева е образователен психолог, а подходът, на базата на който имат претенции да изграждат тази стратегия и този документ, е образователен подход за възраст от 3 до 6 години“, посочи от парламентарната трибуна Ирена Анастасова.

„Хората в това открито писмо заявяват, че е изключително непрофесионално и опасно да се предлагат и предвиждат промени в закони и наредби на базата на документ-изследване, т.н. „Визия за децата на България“, който е изработен от хора, непритежаващи нужния професионален опит, знания и експертиза за деца във възрастовата група от 0 месеца до 3 години“, заяви народният представител от „БСП за България“. 

По думите й директорите и персоналът на тези 2019 детски ясли подчертават и факта, че изследването е направено в рамките само на 6 месеца, на база на изключително малка представителна извадка от 300 деца, на възраст от 2.5 до 10 години, само в 10 града на България. 

Тяхното писмо завършва: „Недопустимо е подобен документ да се използва за основа, върху която да се градят закони и се извършват реформи, касаещи най-важното, а именно – децата“, цитира Ирена Анастасова.

След което отправи въпросите си към министър Цоков: „Каква е позицията на МОН по поставените в писмото проблеми? Считате ли за нормално и допустимо в работните групи, които организира МОН или МС, както и в други формати, които касаят реформите в областта на ранното детско развитие да не бъдат канени и да не участват представители на детските ясли?“

След отговора на образователния министър Ирена Анастасова посочи: „Добре е, че сте намерили диалог с представителните организации. Напрежението и притеснението тръгнаха от лошата комуникация и от факта, че така не се прави. И се надявам, че ще се намери механизъм, в който детските ясли, освен, че ще бъдат, може би, включени в системата на училищно и предучилищно образование, няма да излязат и от системата на Министерството на здравеопазването. Тъй като на първо място в тази възраст е здравето на детето. И след това е всичко останало“, заключи народният представител от БСП.