Йорданка Георгиева: Националният детски комплекс в Ястребино има огромен потенциал и модернизацията му си струва

Разочароващо е, че този проект засега няма да се реализира, реагира народният представител на отговора на просветния министър

На какъв етап са проектните дейности за изграждане на Национален STEM център и регионални STEM центрове и кога се очаква изпълнение на инвестицията, конкретно в Национален детски комплекс – Ястребино?

Това попита народният представител от „БСП за България” Йорданка Георгиева министъра на образованието и науката Галин Цоков по време на парламентарен контрол.

Във въпроса си тя поясни, че проектът, който се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост и е на стойност 37 млн. лв., предвижда  изграждане на Национален STEM център с 5 лаборатории на световно ниво, както и на 3 регионални STEM центъра, за които се предвижда модернизиране на съществуващите ученически бази в с. Ястребино, с. Ковачевци и гр. Хисаря. А на 17 ноември 2023 г. Министерски съвет е излязъл с решение за изграждане на Националния STEM център в „София тех парк” като първа стъпка на този проект. 

В отговора си министър Цоков заяви, че поради оскъпяване на проекта за строителство и отказано допълнително финансиране от ЕС, първоначалният договор е прекратен и в момента се разработва нова концепция, според която повече средства ще бъдат вложени в изграждането на Националния STEM център в София, а трите регионални STEM центрове ще бъдат в условията на университети, които подготвят студенти бъдещи учители в областта на STEM образованието.

Относно съществуващите STEM центрове, включително в с. Ястребино, Галин Цоков увери, че МОН ще търси допълнително финансиране за осъществяване на ремонтните дейности. 

Йорданка Георгиева остана недоволна от отговора на министъра. 

„Разбира се, напълно подкрепям реализацията на този проект и смятам, че това ще бъде една смислена инвестиция, но ме разочарова това, че модернизацията на Националния детски комплекс в Ястребино няма да бъде осъществена, поне засега. Надяваме се да се намери допълнителен финансов ресурс и базата в Ястребино да бъде оборудвана, защото това е един прекрасен комплекс, изграден в миналото, има огромен потенциал и инвестицията наистина ще бъде смислена”, реагира народният представител от „БСП за България”.