Иван Ченчев: Недомислие в закона спъва наша паралимпийска медалистка да продължи да прославя България

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Много често от тази трибуна сме говорили за пропуски в законодателството, казвали сме, че това рефлектира върху българските граждани, че не трябва да е така. Днес ще го кажа отново. Всеки един в тази зала има своите професионални качества, но аз ще се обърна не само с призив за професионална намеса, но и за човешка и морална съпричастност.

И сега конкретно:

Стела Енева е българска лекоатлетка с увреждания, състезаваща се основно в дисциплините хвърляне на диск, тласкане на гюле и хвърляне на копие. За нейните успехи – след малко.

Родена с малформации на краката, още като бебе Енева е подложена на ампутация на двете подбедрици и се придвижва с протези. Стела Енева е 3 пъти вицепаралимийска шампионка, 3 пъти световна шампионка и 5 пъти – европейска. В момента е назначена въз основа на проведен конкурс по Закона за държавния служител на длъжност „младши експерт“ в дирекция „Спорт за всички и спорт за учащи“, отдел „Спорт за всички и спортно-туристическа дейност“ в Министерство на младежта и спорта.

Справя се блестящо със своите задачи, получих уверенията на сегашния и на предходния министър на спорта от редовното правителство.

Казусът?

Достойната Стела Енева, която представя България на паралимпийски игри, можете да си представите с какъв труд го постига и какво й коства това, и на нея, и нейния треньор - за да носи медали за страната ни. Вие знаете, че тези спортисти не са много в България. Стела Енева иска да възстанови своята състезателна кариера, иска да се яви на следващите паралимпийски игри.

Тя обаче взима пожизнена премия, която й се полага. И тук вече е пропускът, за който ви говоря. И много моля всички да чуете, тъй като ще призова юристите от всички парламентарни групи да се съберат и направят така, че тези достойни български спортисти и достойни граждани да могат да защитават знамето и химна на България и родината ни на олимпийски, на паралимпийски игри достойно, и да носят още медали. И да не чувстват пренебрежително отношение от страна на администрацията в нашата мила родина.

Преди малко бях на среща с министъра на спорта, на която срещнах разбиране за това да се направи всичко възможно да бъде осигурено финансиране Стела Енева – тази достойна наша шампионка, да може да проведе своята подготовка, да се яви и, дай боже, отново бъде наша гордост с медал.

Сега за пропуска:

За съжаление, в Закона за физическото възпитание и спорт не ясно разписана тази хипотеза – предпоставките за предоставяне на пожизнена месечна премия по чл. 136, ал 1, т 1 са: спортистът да е медалист от олимпийски, паралимпийски игри и спортистът да е прекратил активната си състезателна дейност. Законът обаче изобщо не урежда хипотеза на олимпийски медалист, който е прекратил активната си състезателна дейност, съответно е получавал пожизнена месечна премия за определен период, а впоследствие е подновил активната си състезателна дейност.

Смисленото тълкуване на относимите разпоредби налага извода, че в описаната хипотеза изплащането на пожизнената месечна премия следва да бъде преустановено, но само за периода между подновяването на активна състезателна дейност и последващото прекратяване на същата. През този период спортистът не отговаря на описаните предпоставки. След повторното прекратяване на състезателната дейност спортистът отново ще отговаря и на двете предпоставки по-горе – качеството медалист е обективно и не може да бъде загубено поради подновяването на активна състезателна дейност.

Също така, нищо в закона не предполага, че с подновяване на активната си състезателна дейност спортистът се отказва от правото на пожизнена месечна премия. За периода на подновената състезателна дейност премия не следва да се изплаща, не защото медалистът се е отказал от нея, а защото не отговаря на обективния критерий да е прекратил активната си състезателна дейност.  

Тук следва да се отбележи, че всичко описано по-горе е само най-логичното тълкуване на закона. В закона не е разписана нито процедура за изплащането на премия, нито за нейното възобновяване. Така, непременно създава риск, че компетентните органи биха предложили друго тълкуване на закона. За съжаление, няма  и относима практика, която да ни помогне при предвиждане на действията на съответните органи. Режимът на пожизнени премии по чл. 134 от новия Закон за физическото възпитание и спорта,  в сила от 2019 г. по същество е твърде различен от режима по стария Закон за физическото възпитание и спорта, съответно и практиката по стария закон не може да бъде черпена като източник за тълкуване. Не е известно компетентните органи да са се произнасяли по този въпрос в краткия период на действие на новия закон.

Надявам се юристите в парламентарните групи да намерят вариант, с който да се реши този казус – така че да бъде в подкрепа на българските заслужили спортисти. Защото, няма да е само Стела Енева, ако този пропуск в закона остане.

Благодаря ви, изслушахте тази декларация внимателно. Усетих съчувствие в залата. А на теб, Стела – успех!