БСП към сглобката: Търгувате със здравето на хората – затова цената на лекарство за онкоболен скача 28 пъти

Христо Проданов: Болниците не трябва да бъдат търговски дружества

Георги Гьоков: Абсурдът с цените на лекарствата, стоварил се върху пациентите и източването на Здравната каса, трябва да спрат – частните болници да провеждат обществени поръчки като държавните

 „Пред нас, като законодатели, стои въпросът може ли НЗОК да плаща по-малко за медикаменти, в това число и за онкомедикаменти на година. И то да не е за сметка на нуждаещите се, на пациентите, а за сметка на спекуланти и корумпирани кадри в здравеопазването“. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ и бивш социален министър Георги Гьоков.

И постави въпроса защо за едни и същи лекарства се плащат много различни цени от Националната здравноосигурителна каса, която работи с обществен ресурс.

„При онкомедикаментите разликите в цените за едно и също лекарство са в пъти и стигат до разлики от 28 пъти.  Каквито и да са мотивите за тези плащания, колкото и да са законни – това звучи скандално“, заяви социалистът.

По думите му мащабите на източването на касата по този начин са станали недопустими – според експерти, така се източват повече от 100 милиона лева годишно.

„В момента в болниците се действа така – купува се лекарството от дистрибутор, плаща се, употребява се за нуждаещите се пациенти и се предявява искане за плащане от държавата на стойността, на която е закупено. НЗОК няма правомощия да проследява как е формирана цената. И всичко е законно – в разликите няма нищо нередно защото законодателството, такова каквото е в момента го разрешава. Т.е. проблемът е в закона“, обясни Георги Гьоков.

Народният представител от БСП посочи: „Уж цената се изчислява по формула и се дава на търговците право да го продават на цени с определен процент надценка. Но в масовия случай производители продават на същите тези търговци на цени доста под регистрираните, а последните слагат надценки не на цената, на която са го придобили, а на високата регистрирана цена. И ето ви частично обяснение за големите разлики в цените“.

Той определи като един от сериозните проблеми факта, че една част от лечебните заведения са освободени от задължението да правят обществени поръчки – частните.

„Проблемът с цените на лекарствата е в Закона за обществените поръчки. Нееднократни са опитите това да се промени – с поправка в този закон, с която да се задължат и частните болници да провеждат такива. Миналата година Министерският съвет направи пореден опит такава поправка. Заради нежеланието на управляващите от ГЕРБ-СДС, ПП и ДПС да се промени, това статукво -  предложението не е прието“, заяви още социалистът.

Георги Гьоков подчерта, че БСП отново ще предложи поправката в Закона за обществените поръчки - за да се защити общественият интерес и всички, които ползват обществения ресурс на НЗОК да са поставени равноправно – т.е. частните болници да провеждат търгове.

„В бюджета на Касата пък бяха предложени промени - тя да провежда тези търгове за да стигнем до някакво решение за цените, но и това не бе прието и то основно заради гласуването на ГЕРБ и ДПС“, припомни Георги Гьоков.

„И стигаме до днешното, вече второ четене, на предложения за промени, които да решават проблемите. Този механизъм ще действа в ситуации като сегашната – когато няма цени от централен търг. Предложените формули за изчисление на новия таван са две – на ПП и на ГЕРБ.  Не очакваме тези промени да доведат до желаните решения в лекарствената политика или поне не в очакваните мащаби“, предупреди народният представител от „БСП за България“.

В последвала реплика към вносителите от управляващото мнозинство народният представител от „БСП за България“ Христо Проданов заяви: „Казахте, че ще следите внимателно как законопроектът, който предлагате, ще работи и ако има някакви дефекти, сте щели да го промените. Такова ви е законодателството на вас, от сглобката. Ще ви напомня – законът, който приехте за такса пренос за природен газ, видяхте как работи, нали? За малко да фалирате „Булгартрансгаз“, натрупахте задължения, които българският народ трябва да плаща“, заяви от трибуната социалистът.

„От БСП много пъти сме казвали – тук е Народно събрание, не е ПУЦ, тук не трябва да се учите как се прави законодателство, трябва да правите устойчиво законодателство, а не такова на принципа „проба-грешка“, законодателство, което не нанася щети на българската държава и граждани, а работи в тяхна полза. Не да пробвате дали сте уцелили ваксата и ако не – да направите промяната“, реагира Христо Проданов.

„Устойчивото решение на този проблем е болниците да не бъдат търговски дружества. Докато търгувате със здравето на хората, както и да променяте формулите на изчисление и начините, по които Здравната каса ще плаща – винаги ще стигате до тези резултати. Те са пагубни и ги плащат българските граждани. Неможенето не е оправдание за това, което се случва – това е въпрос на политика. И правилното политическо решение е болниците да не са търговски дружества, защото здравето на хората не се търгува - то е ценност“, заключи Проданов.