Гуцанов: Договорът на служебното правителство на Радев с „Боташ“ нарушава националния интерес на България

Янр 31, 2024 Новини БСП в медиите 0 399

Смениха главния прокурор – от трън, та на глог, че на по-висок

„За БСП основен принцип е да има справедливост, това едно от нашите ключови послания и наша последователна политика – независимо дали управлява служебен кабинет, ГЕРБ или друго правителство. Доказали сме го“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов в студиото на БНТ тази сутрин.

В разговора за това, че хората вече се обезверени от факта, че няма справедливост за грабежите и закононарушенията вече толкова години, социалистът посочи: „Нефтохим беше продаден за 110 млн. долара по времето на Иван Костов – това е печалбата на дружеството само за 6 месеца. И в момента неговата партия ДСБ да е част от управлението, да продължава да диктува какво да се случи с фирмата – това какво е?“, реагира Гуцанов.

Той даде още по-скорошен пример в аргументите си за подадени сигнали за закононарушения и липса на реакция от правораздавателните органи. 

„Договорът на служебното правителствона Радев с „Боташ“ е харизматичен пример за нарушаване националния интерес на България“, заяви Борислав Гуцанов като цитира британско списание, според което това е прекрасна инвестиция за турската умна компания. „Което показва некомпетентността на българското правителство, защото „Боташ“ изгражда голям терминал в Сарос, това ще е третият терминал, който Турция изгражда за газ, и на практика България ще е основен инвеститор и държава, която ще плати този терминал“, посочи народният представител от БСП.

„1.850 милиарда кубика е резервираното количество от „Боташ“, 1 милиард - от Азърбейджан и още 1 милиард - от Гърция. Общо около 3.8 милиарда кубика – в същото време консумацията на България е около 2.5 милиарда кубика. Значи, държавата и българските граждани ще платят над един милиард, независимо, че никой няма да ги ползва“, посочи Борислав Гуцанов и добави:

„Пренос таксата на „Боташ“ също е по-висока. Кой направи тези разчети? Кой даде становище трябва или не трябва да бъде подписан този договор? Отчетоха ли държавния интерес и този на българските граждани?“.

„Какво казва Делян Пеевски – питайте него. Ние от БСП посочваме закононарушения и сезираме институциите. И отново ще повторя – не единствено за служебните правителства на президента Радев, а на всички, за които сме били сигнализирани“, отговори социалистът в реплика на водещата за думите на Пеевски по отношение на президентската институция.

„4 пъти по-скъпа газ плаща Европа в момента, отколкото при доставките на „Газпром“ – френски министър го каза. Ние взимаме отново руска газ – през посредници.  Когато Делян Добрев говореше, че „Промяната“ най-вероятно взимат комисионни и се финансират по този начин, защо прокуратурата не разследва това? Вместо това те се прегърнаха и направиха сватба. БСП поиска изслушване за това в Народното събрание. От парламентарната трибуна изнесохме данни, по искане на БСП се направи и комисия в Народното събрание. Какво повече?“, реагира социалистът.

Борислав Гуцанов посочи следващ сигнал, изнесен от БСП: „Областният управител на София продаде имот в кв. „Изток“ за 300 хил. лв., при положение, че оценката му е 2 млн.лв.“.

 „Посочили сме множество нарушенията, извършени от Тагарев и  Министерството на отбраната. Говорили сме, включително и във вашето студио, за това. И отново ще говорим, ако институциите и правораздавателните органи не реагират. Очакваме прокуроратурата да даде ясни сигнали от изпълняващия длъжността главен прокурор Сарафов“, заяви народният представител от БСП.

„По-важно е ще има ли реални разследвания – не само за служебния кабинет, а за всички, които са извършвали нарушения. Припомням управлението на ГЕРБ – 4 милиарда за магистрала „Хемус“ и няма един километър, ще има ли наказан? Някой да е разследвал магистралата, язовирите – 500 милиона дадени за язовири и няма нищо? Защото засега не виждаме разлика като се смени главния прокурор – от трън, че на глог, че на по-висок“, коментира Борислав Гуцанов.

Той беше категоричен, че законопроектът за ветрогенераторите е брутално лобистки закон. „Ние сме една от сериозните туристически дестинации. БСП успяхме да го спрем преди повече от година – оказа се, обаче че това не е затворена страница и днешните управляващи след като унищожиха енергетиката, на път са да затворят ТЕЦ-овете, намалиха боеспособността на армията, зачертаха историята – днес искат да унищожат и българското море, и туризъм“, заяви народният представител от БСП.

„Отново ще повторя – ветропарковете не са базова мощност, България има потребление от 38 милиона мегаватчаса годишно, от тях по-малко от 4 милиона - едва 3.8 милиона мегаватчаса са само от възобновяеми източници“, посочи  Гуцанов.

Той анонсира предстояща среща във Варна тази събота, на която представители на туристическия бранш, рибари, експерти ще дискутират проблема.