Корнелия Нинова: Корупцията няма цвят и трябва да бъде наказвана, независимо кой управлява

Янр 30, 2024 Новини БСП 0 610

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи списък със сигнали за корупция от страна на служебните министри на президента Румен Радев. Това се случи по време на пресконференция на партията на „Позитано” 20

„Първият сигнал, който сме внесли е от 23 декември 2022 година. Последната жалба, която сме внесли е от 24 януари 2024 година. Това е повече от една година последователна работа и борба с всички прояви на закононарушения, злоупотреби и корупция, за които сме били сигнализирани”, посочи Нинова.

„През това време адресати на нашите жалби и сигнали са: Софийска градска прокуратура, Софийска апелативна прокуратура, главен прокурор Гешев, изпълняващ длъжността главен прокурор Сарафов. Ще получите всеки момент по една папка, в която присъстват сигналите, отговори където сме имали, наши жалби и въпросите и питанията в парламента, за неща, които смятаме че са корупционни практики. Сигнализирали сме за случаи на корупция в четири министерства на служебните кабинети на президента Радев - Министерство на правосъдието, Министерство на електронното управление, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на икономиката и индустрията. Сигнализирали сме за двама областни управители по време на управлението на президента Радев - областните управители на София и Хасково”, добави соцлидерът и посяни: „Обобщено става дума за злоупотреби с обществени поръчки, с публични средства, далавери с имоти, закупуване на държавни имоти на високи цени от частни лица и обратно, и продажби на държавни имоти на ниски цени на частни лица”.

 „Сигнализирали сме и инспектората на Висшия съдебен съвет, за това, че по наши сигнали прокуратурата не реагира в законоустановения срок, като сме искали  да се проверят съответните прокуратури и прокурори защо не вземат мерки по тези сигнали. Отправили сме осем питания и сме направили осем дискусии в парламента за корупцията. Отнасят се за Министерство на земеделието и закупуване на 365 високопроходими автомобили за държавните горски стопанства, контрабанден канал от Хасково - Турция, за  областен управител в Хасково. Това всичко се е развило от трибуната на парламента. Горива за главна дирекция   изтърпяване на наказанията, продажба на имоти на занижени цени в София от областния управител, договора Боташ, който определяме като корупционен и за който вече има и парламентарна комисия . Следващо - доставка на храни и напитки за българските затвори. Всичко това  го имате черно на бяло”, каза Нинова пред медиите.

„Ние сме сериозна и институционална партия и за нас борбата с корупцията е абсолютен приоритет, независимо кой управлява и независимо за коя институция се отнася. Внасяли сме множество сигнали за управлението на Борисов в прокуратурата за корупция. Внасяли сме и сигнали за корупция по времето на Кирил Петков в правителство, в което участвахме. По същия начин отговорно, инстуционално, последователно и без страх сигнализирахме и за корупция по време на служебните кабинети на президента Радев”, подчерта лидерът на БСП.

 Социалистите връчиха на медиите папки с всички сигнали от партията до прокуратурата и органите на реда, както и парламентарни питания и въпроси  за корупция в служебните кабинетки на президента Радев.

„Ако от прокуратурата не могат да си намерят преписките, да изпратят човек при нас - ще им дадем документите, ще им припомним за тези наши сигнали. За нас това е абсолютно принципно отношение”, категорична бе Нинова. 

„Корупцията е най-големият бич за българското общество. Тя трябва да бъде преследвана и наказвана с всички възможни законови средства, независимо кой управлява и кой е замесен в тези корупционни сделки. Ние не сме чакали сега Делян Пеевски да реши, че има корупция в служебните кабинети.   Ние я знаем и като отговорни и институционални хора знаем какъв е редът. Не си служим със слухове и с импровизации от жълти медии. Каквото знаем - ето го черно на бяло в съответната прокуратура. Вчера президентът призова който има данни да ги даде и да носи отговорност. Дали сме ги и цяла година се занимаваме с това. Подписали сме се народните представители от парламентарната група на БСП и носим отговорност”, заяви соцлидерът.

И добави: „Интересен факт е, че Борисов, който пръв спомена и въведе в публичното пространство "Пътя на копринката" в момента се скри и дума не обелва. А онзи ден каза: "Аз говоря само неща, които мога да докажа." След като пръв заговори за Корпинков, сега го призоваваме да каже това, което е имал предвид преди време. Очевидно се е скатал, очечивдно го е старх от тази бура, която се е завихрила в момента и чака да види накъде ще задуха вятърът. Ние сме обратното - не се интересуваме от конюктурни съображения, последователно и смело се борим с корупцията, от години наред, независимо в какъв цвят е тя”.

„Всичките ни действия доказват, че БСП е сериозна и последователна партия, която се бори с корупцията. Трябва да излязат да говорят Копринков, Ушев и президентът Радев. Нашата работа като опозиция е да осветлим корупционните практики и да уведомим органите.Има една партия, която има смелостта независимо кой управлявава да каже: "Хора, крадете. И ние ви даваме на прокуратурата да си получите наказанието. Тези пари трябват на България, а не да си пълните джобовете.”, категоричен бе лидерът на БСП.

„Ние преживяхме вече няколко партии на Радев. И сме тук, и сме в парламента. Страх от поредната не изпитваме”, припомни Нинова и продължи: „Той вчера потвърди пред медиите за нова партия. Нова негова партия ще е поредният му грешен ход. Не е редно президент докато е действащ президент да прави партия. Не му е за пръв път. Ако иска да прави партия, да напусне президентството, да оглави партия, да се яви на избори, да спечели гласове и да участва в изпълнителната власт. Другото е да се криеш зад вратата на президентството, да те пази имунитета и да инженерствашпореднияпроект. Знаете, че президентът Радев създаде "Продължаваме промяната" и им даде мощно рамо в българския политически живот. Мога много да цитирам: „Това са младите, това са новите. Ако имахме повече министри като Кирил Петков България щеше да е различна." При установяване на двойното му гражданство, Радев каза: "Ама той носи България в сърцето си." Нищо че е двоен гражданин и нарушава Конституцията”.

„С поредният си проект президентът Радев нарушава не само правилата, но и морала”, заяви в заключение лидерът на БСП.