Проф. Гечев: БСП е подала множество сигнали за корупция в служебните кабинети на президента Радев

Янр 29, 2024 Новини БСП в медиите 0 912

29.01.2024

„Да се надяваме, че не е свирен мачът с Конституционния съд, но след последните промени, когато избраха по един скандален начин още двама нови членове, които директно са обвързани партийно, съвсем естествено е да имаме съмнения. Но това не означава, че ние ще се примирим.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в предаването „На фокус с Лора Крумова“. 

Той посочи, че поведението на управляващите при избора на конституционните съдии е било арогантно. „При излязло решение на Конституционния съд, че мандатът на новоизбраните двама души трябва да бъде 7 години, сглобката си реши, че не признава решението на КС и си записа 9 години, заявявайки по този начин, че ще правят каквото си искат“, каза той. 

Проф. Гечев коментира, че БСП отдавна има подозрения за корупция в президентството и когато е имала информация за такава, е подавала сигнали до прокуратурата срещу служебните кабинети на президента Радев. 

„Ако Пеевски има някаква информация, както твърди – за някаква кеш стая, за разпределяне на пари – като български гражданин и още повече, като народен представител - е длъжен да я предаде на прокуратурата. Ако не я предаде, това в правото се нарича укривателство“, подчерта социалистът.   

Проф. Гечев повдигна и въпроса дали прокурорите, които с години държат скандални сделки и дела на трупчела, не трябва да понесат отговорност за това. 

„Интересно е да се види в пленарна зала как Пеевски върти на малкия си пръст Борисов и Петков, издава команди, променя дневния ред на парламента. Странно е как ръководители на други партии се поддават на такива координации и заповеди. Това потвърждава наши думи, че  от много отдавна при тези сглобки ДПС въобще не играе поддържаща роля. То играе ръководна роля, а изпълнителна роля играят ГЕРБ и ПП-ДБ“, коментира още народният представител от БСП.

Според него случаят „Чаталджа“ трябва да бъде детайно разследван, защото звучи притеснително, но изрази опасения, че се използва за отклоняване на вниманието от други важни проблеми. 

„Например, от посредниците за газа, където губим стотици милиони. Отклонява се вниманието и от това, че ние загубихме няколкостотин милиона евро неусвоени пари от ЕС в края на годината“, обърна внимание Румен Гечев. 

И изрази подозрения, че не излиза случайно сега, преди ротацията, при положение че самата сделка е направена отдавна.  

„ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в момента водят борби преди ротацията, за да се реши кой да бъде сменен, с кого да бъде сменен и при какви условия – в това съм убеден“, заяви проф. Гечев.