Валери Митов: Сглобката прави всичко набързо и накрая излиза недомислено и незаконно

Янр 26, 2024 Новини БСП в медиите 0 916

26.01.2024 г.

„Сглобката бърза новоизбраните двама конституционни съдии да встъпят възможно най-скоро, защото мандатът, който гласуваха управляващите, е за 9 години, а всъщност 2 от тях вече са изтекли и трябва да е 7 години – каквото е и тълкованието на Конституционния съд. Затова от БСП, заедно с „Възраждане” и ИТН, внесохме конституционна жалба срещу това решение на Народното събрание.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Валери Митов в предаването „Делници” на Евроком.

Той обърна внимание и на политическата обвързаност на кандидатите.  „Десислава Атанасова е най-голямото острие на ГЕРБ, дали това е най-правилният избор за конституционен съдия?”, попита депутатът.

По неговите думи управляващото мнозинство прави всички бързо и веднага, без да се съобразява с опозицията и дали всичко е законно. „Така беше и през декември, когато приеха също набързо промените в Конституцията, които бяха недомислени. Двойното гражданство на депутати и министри е нещо абсурдно, което предполагам, че ще падне в Конституционния съд”, коментира Митов.

Според него, съдейки от опита в това Народно събрание, регулаторните органи ще бъдат разпределени между трите управляващи партии – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

„Както каза един народен представител от ПП-ДБ, на всеки ще намерим място. А със спешните промени в правилника на Народното събрание те отнеха възможността на опозицията да оглави Комисията за контрол на службите – нещо недопустимо в една демокрация. На всичко това трябва да се сложи край и ние ще направим всичко възможно, за да разглобим сглобката”, категоричен бе Валери Митов.

„Тунелът под Шипка е една мечта на габровци, която вече стана на 127 години”, каза избраният от 7 МИР Габрово народен представител. В телевизионния ефир той обясни защо този проект продължава да се отлага – първо, за 30 юни 2023 г., както е заявил бившият министър Иван Шишков, а след това, в отговор на въпрос на Митов, новият регионален министър е анонсирал ново забавяне заради водено дело.

„Има дело, свързано с парк „Българка”, защото тунелът минава през него. На 15 февруари то се гледа на втора инстанция в съда, едномесечен е срокът за вземане на решение, така че чакаме него. Чисто икономически тунелът под Шипка е много важен за Габрово, за да можем да развием този град, който обезлюдява. Няма да спра да питам и да следя за изпълнението на този проект”, каза още Валери Митов.