Деян Дечев: Нарекоха се демократи, но наложиха диктат – всичко в сглобката е псевдо

Янр 25, 2024 Новини БСП в медиите 0 335

БСП сме единствената партия, за която остана важна социалната подкрепа  – преследвачите на гласове бързо се отказаха, заяви народният представител от „БСП за България”

Този полу и псевдо Шенген показа, че сме прави: В ЕП трябва да отидат проевропейски настроени хора, които ще защитават българския национален интерес

„Паралелната държава, задкулисният модел на управление, срещу който БСП се обяви още преди години, превзе реалната държава”.

Така народният представител от „БСП за България” Деян Дечев определи в студиото на Евроком промяната в Правилника и работата на Комисията за контрол над службите в народното събрание. По думите му истинската причина да се премахне ротационното председателство и се лиши опозицията от него е факта, че сглобката е загубила мнозинството в комисията и е решила да сложи ръка върху нея. Социалистът припомни, че БСП и опозицията като цяло нямат свои представители в ръководствата и на останалите комисии в 49-я Парламент.

„Определят себе си като проевропейци и демократи, но налагат диктат и не признават правилата на правовата държава – примерите за това са всеки ден. Затова аз ще кажа: Дано „най-доброто” на г-н Пеевски не предстои”, реагира народният представител от „БСП за България”.

„Позицията на БСП беше ясна и категорична от самото начало – против промените в Конституцията. Както обявихме миналия петък, сезирахме КС за избора, и мандата на новите конституционни съдии, и заедно с „Възраждане” и ИТН внесохме жалба до КС”, заяви Деян Дечев.

Социалистът беше скептичен за това, ча Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще се вслушат в призива на адвокатски колегии и ще се оттеглят от КС и припомни факта, че съсловните юридически организации не са дали нито едно положително становище за промените в Конституцията. „Нито едно. Но въпреки това промените бяха гласувани от мнозинството на сглобката”, посочи Деян Дечев.

В разговора за ротацията той посочи: „Разнопосочни сигнали получаваме от участниците в сглобката – например, че като дойдат ГЕРБ и Мария Габриел, трябва да се сменят и министрите. От друга страна ПП-ДБ казват – не е точно така, сменя се само премиерът, министрите остават. Не знаем какво ще се случи. Там пазарлъкът е всекидневен. Не съм сигурен дали попълването на регулаторите не е една част от големия алъш-вериш, който върви в сглобката. Но във всички случаи това ще бъде едно ново сътресение за държавата”, категоричен бе социалистът.

„Европейските избори – особено на фона на полу и псевдоприемането ни в Шенген, са изключително важни. България заслужава да бъде пълноправен, равнопоставен член на ЕС. В Европейския парламент трябва да отидат хора, които са проевропейски настроени, но ще защитават българския суверенитет и българския национален интерес. БСП си поставяме за цел да изпратим такива хора и съм убеден, че ще успеем”, каза Деян Дечев.

„Знаем, че за вас, медиите, имената са важни. Но ние сме демократична партия с устав и структурите ни, нашите членове първо ще си кажат думата. От февруари в БСП започват събранията на основните партийни организации за номинации за евродепутати и обсъждане на платформата ни за европейските избори в цялата партия. През март следват конференции, които ще разгледат и одобрят номинациите, и ще ги изпратят в НС. През април БСП ще проведе заседание на Националния съвет, на което ще бъде подредена листата за евроизборите и окончателно ще бъде приета платформата, която вече е минала на обсъждане в цялата партия”, решенията на Националния съвет отпреди дни социалистът.

„БСП останахме единствената партия, за която остана важна социалната подкрепа за хората. Всички, които разчитаха на бързо привличане на гласове с нея, и бързо се отказаха”, заяви в разговора за социалните придобивки народният представител на БСП като визира „Продължаваме промяната”. „Всъщност промяната свърши – те вече са част от статуквото”, добави Дечев. Това е реална програма, БСП постигна много. БСП постави сериозна социална база.

Деян Дечев припомни за постигнатото от социалното министерство, управлявано от БСП в кабинета „петков” и добави: Продължихме и с предложенията за данъчни облекчения на млади хора до 26 години, и за безплатни лекарства за деца до 14 години. И с предложението свръхпечалбите на банките да се облагат с данък, което е европейска практика. Но, управляващите, които иначе се определят като европейци, го отхвърлиха, само защото то е предложение на опозицията”, посочи народният представител от БСП.

„Българското общество трябва да знае отговорите на управляващите – и за НЕКСО, там бе създадена една временна комисия, която работи с някакъв неясен резултат. И за Чаталджа”. Това имаме предвид като говорим за задкулисното овладяване на държавата през институциите от сглобката”, категоричен бе Деян Дечев.