БСП: Управлява ни най-антиевропейското и антидемократично правителство

Янр 20, 2024 Новини БСП 0 718

Националният съвет потвърди позицията на Градския съвет БСП да не влиза в управленско мнозинство с ПП-ДБ и ГЕРБ в София, и потвърди номинацията на Диана Тонова за шеф на СОС

„Управлява ни най-антиевропейското и антидемократично правителство, което сме имали. Фактите го доказват. Със съгласието си да бъдем приети частично в Шенген по въздух и вода, те пренебрегнаха и унищожиха усилията на много правителства и много партии преди тях, поставиха България в унизителното положение да приемаме подхвърляни трохи по отношение на Шенген. България отдавна заслужава и е изпълнила всички критерии да бъде пълноправен член на Шенген. Знаете нашата позиция по отношение на икономическите загуби, които търпим от това. Политиката им за приемане на България в Шенген е пълен провал”.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет днес. Пленумът на социалистическата партия дискутира като точка в дневния си ред актуалната политическа обстановка.

„Научаваме от премиера Денков, че и Еврозоната може да не се види от 1 януари 2025, от юли 2025 или от по-нататък. Т.е. и този техен приоритет е пред провал. Да не забравяме, че по време на това управление бяхме вкарани в черния списък за пране на пари”, добави Корнелия Нинова.

Националният съвет на БСП потвърди позицията на Градския съвет на социалистите да не се влиза в управленско мнозинство в София нито с ГЕРБ, нито с ПП-ДБ и потвърди номинацията на Диана Тонова за председател на Столичния общински съвет.

БСП започна с днешното заседание на НС и подготовката за европейските избори. „За нас европейските избори са изключително важни. България заслужава да бъде пълноправен, равнопоставен член на ЕС. В Европейския парламент трябва да отидат хора, които са проевропейски настроени, но ще защитават българския суверенитет и българския национален интерес. Поставяме си тази цел да изпратим такива хора, да получим доверието на българските граждани за това, че и досега сме били проевропейската партия, която обаче винаги е отстоявала и българския национален интерес в общия ни европейски дом”, подчерта Корнелия Нинова.

Тази година за БСП, освен европейски избори ще има и пълен цикъл отчети и избори в партията – ще се избират нови ръководства от основните партийни организации, общински председатели, областни, делегати на конгреса, пряк избор на председател и конгрес.

Решенията, които Националният съвет прие:

От февруари в БСП започват събранията на основните партийни организации за номинации за евродепутати и обсъждане на платформата ни за европейските избори в цялата партия. През март следват конференции, които ще разгледат и одобрят номинациите, и ще ги изпратят в НС.

През април БСП ще проведе заседание на Националния съвет, на което ще бъде подредена листата за евроизборите и окончателно ще бъде приета платформата, която вече е минала на обсъждане в цялата партия. Имената на кандидатите за евродепутати ще бъдат ясни през април, заяви лидерът на БСП в отговор на въпроси на медиите.

„През май е кампанията, юни – евроизбори и се поздравяваме с успех за БСП”, посочи още Корнелия Нинова.

От юли до септември БСП ще проведе пълен цикъл отчети и избори в партията. През октомври ще се проведе прекият избор на председател от всички членове на партията. Конгресът на БСП е през ноември, на него председателят трябва да стъпи в нов 4-годишен мандат.

Пленумът днес прие работна група, която да започне изготвянето на европейската платформа на БСП.