Проф. Гечев към Тагарев: Не гледайте чуждите страни и войни – погледнете веднъж към Българската армия

Янр 20, 2024 Новини БСП в медиите 0 439

БСП реагира винаги когато е нарушен националния интерес. И когато критикуваме – винаги предлагаме решения, заяви в студиото на „Панорама” народният представител от „БСП за България”

„Слушах много внимателно нещата, които министърът на отбраната Тодор Тагарев разказа за посещението си в САЩ, но мисля, че се е объркал, защото сме в предаването „Панорама”, а не в „Лека нощ, деца”.

С тези думи народният представител от „БСП  за България” проф. Румен Гечев реагира на казаното от военния министър Тодор Тагарев в предаването „Панорама” на БНТ, като се спря на няколко конкретни акцента:

„Разбрахме, че министър Тагарев не е упълномощен от българското правителство да води такива разговори в САЩ, то няма никакви решения за поемане на ангажименти за увеличаване на чуждите войски в България над това, което сме се разбрали. Никой не го е упълномощил от Вашигтон да прави такива изявления – Тодор Тагарев няма мандат от българското правителство. Ние проверихме”, подчерта проф Гечев.

На второ място социалистът посочи, че министър Тагарев като министър на отбраната няма право да поема ангажименти за разполагане на ракетни системи в България – няма решение на правителството за това, нито пък конкретно решение на Народното събрание за разполагане на конкретен вид войски и системи у нас. Той бе категоричен, че цитираното отТодор Тагарев решение на НС от 8 декември 2022 г. не му дава това право, тъй като няма изрично решение за конкретното разполагане на ракетни системи.

„На следващо място – министър Тагарев сам каза, че се размишлява по въпроса да участва малка България в сраженията в Аденския залив”, каза народният представител от „БСП за България” и се обърна към военния министър, стоящ до него в студиото на „Панорама”:

„Говорите за Аденския залив, за Украйна, говорите за образование и история, но вие сте министър на отбраната. Българската армия с 25 % не е докомплектована, нейната авиация е приключена поради престъпни договори, които подписват българските управляващи, в това число преди Вас. Българските сухопътни войски са на колене – да не говорим за Българския морски флот. И вие, вместо да се занимавате с българската армия, се занимавате с други страни”, каза проф. Гечев на военния министър.

По думите му като се говори за НАТО е редно да се отчете: „Ние сме подписали този договор и България трабва да изпълнява своите ангажименти. Но, той не предвижда да играем ролята на жандарм и да решаваме военни конфликти на островите Фиджи, в Аденския залив или някъде другаде. В него пише, ако бъде нападната страна-членка на НАТО, ние сме длъжни да участваме в защитата на тази страна, която и да е тя”.

„Министър Тагарев каза, че се е подписал под първия български самолет. Но, ще цитирам няколко официални публикации: На 19 май 2021 г. „производството на поръчаните от България американски бойни самолети е започнало в САЩ”, съобщават от американските ВВС /БНР/. 28 май 2022 г. – „Пак започва производството на българския самолет” /БНТ/. На 1 декември 2022 г. пак е първият самолет”, посочи проф. Румен Гечев.

Социалистът се съгласи, че министърът на отбраната, а и всеки министър може да ходи навсякъде, ако неговото посещение има някакви позитивни ефекти за България. „Но, посещението на г-н Тагарев поражда повече въпроси, отколкото отговори, опасности за Република България и въвличането й във военни конфликти”, заяви социалистът.

Проф. Румен Гечев се обърна към водещия: „Вие попитахте г-н Тагарев искат ли нещо американците от нас и г-н Тагарев каза, че те нищо не искат. Какво да искат американците, след като те получиха 4 млрд. долара. 3 години се забавят доставките за България, което има тежки последици: Първо изтичат часовете на българските МИГ 19. Воевновъздушните ни сили на практика са приземени, имаше разчети тези самолети да дойдат преди 2 години и вече да летят над българското небе. А Пентагонът излъга българската държава и своите партньори, взе 2.3 млрд лева и ни препраща незнайно кога”, реагира народният представител от „БСП за България”.

В отговор на въпрос на водещия на „Панорама” проф. Румен Гечев заяви: „Не е критика заради самата критика – БСП е конструктивна партия. Ние критикуваме винаги, когато са засегнати българските интереси. Както е в случая с българската отбрана, както е в случая с неправомерно изразходване на бюджетни средства, с капиталовите разходи, с реализацията на социални програми. Винаги когато критикуваме – предлагаме и конкретни решения. И сме гласували разумните предложения”.

Проф. Румен Гечев категорично отхвърли въпросът дали всичко, което се свързва със Запада и Америка автоматично да се критикува от БСП като подчерта: „БСП е партията, която подаде молбата за членство на България в ЕС, ние гласувахме и подкрепихме членството на България в НАТО и гласуваме всички програми, които са свързани с европейската икономическа интеграция и по изпълнение на задълженията на България към съюзниците й.  Но, БСП реагира винаги, когато е засегнат българския интерес, когато не е защитен българския интерес”.

Той определи като такъв случаят, при който българският народ плаща милиарди, „а ни се подиграват и не изпълняват доставките за България с обяснението ,че имало Ковид преди 3 години”.

Проф. Гечев обърна внимание на факта, че от 2005 г. ВВС на САЩ не купуват Ф-16, а Ф-35, тъй като считат, че този самолет е безперспективен за тях. А това, което българските управляващи са платили за Ф-16, който все още не сме видели, струва два пъти повече от модерния Ф-35. Решения – все за сметка на българския данъкоплатец”, подчерта народният представител от „БСП за България”.

„Поляризацията в Европа ще се задълбочава заедно със задълбочаващата се икономическа криза. Ние трябва да направим всичко възможно като член на ЕС да минимизираме тези негативни икономически тенденции, но запазвайки достойнството и интереса на България и на българските граждани. Повече интеграция – но със запазване на българското достойнство и защита на българския интерес. България трябва да бъде приемана като равностоен партньор и в НАТО, и в ЕС”, заяви на финала на разговора в „Панорама” проф. Румен Гечев.