Нинова към министър Богданов: Уверено вървите към унищожаването на перлата в българската държавна собственост „Ел Би Булгарикум“

19.01.2024 г.

„Уверено вървите към унищожавате на перлата в българската държавна собственост „Ел Би Булгарикум“.“ Така лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към министъра на икономиката по времето на парламентарния контрол.

От трибуната на Народното събрание тя обобщи, че публичните скандали около „Ел Би Булгарикум“ продължават близо година и половина, като в последните дни сегашното ръководство обявява, че фирмата е била водена към фалит и щети за милиони по времето на служебния кабинет на президента Радев.

„От друга страна, уволнените търговски и административни директори обвиняват изпълнителния директор в това, че връща фирми доставчици на мляко – имаше шумен скандал около тях, че са създадени със 100 лв. капитал 5 дни след избора на новото ръководство“, отбеляза лидерът на БСП.

Нинова изтъкна, че когато тя е била министър на икономиката, дружеството е работило на печалба, върнало е заем от 9,2 млн. лв. на ДКК, започнало е проект с Япония за високотехнологична лаборатория и е увеличило заплатите – работило е добре и без никакви скандали.

„За 2022 г. 4 пъти се сменя ръководството на предприятието. От професионалистите, които работеха там не са останали, а са назначени нови: магистър по политически мениджмънт, бутилиране на вина, човек от Фонд „Затворно дело“, човек, който се занимава с търговия с книги, оценител на подсистемите на жп транспорта“, подчерта Корнелия Нинова.

И се обърна към министъра: „Това, което се случва там, започва по времето на служебния кабинет на Румен Радев и то е безспорно разсипия на държавното предприятие. Притеснителното е, че тази политика на промяна в търговски отношения, доставчици, битка на лобита, които също публично са оповестени, че представляват битка на групировки за овладяването на предприятието, продължава и до ден днешен. Доказателство са последните престрелки между ръководството, министри и шефове на ДКК. Какво ще предприемете, за да прекратите това?“

„Не мога да повярвам, че само за няколко месеца, откакто аз бях министър на икономиката  до редовното правителство, служебното правителство е могло да нанесе толкова голяма щета“, реагира Нинова на отговора на министър Богданов, който изнесе данни за констатирани множество нарушения в дружеството, част от които са предадени на прокуратурата, както и потвърди информацията, че фирмата е водена към фалит със спад на печалбата от над 90% от служебното правителство на Радев.

„Но не съм сигурна, че и в момента не правите грешки. Вярно ли е, че сегашното ръководство, назначено от Вас, е върнало фирмата, която доставяше мляко от Унгария и заради която се стигна до абсурдното положение председателят на Държавната консолидационна компания да твърди, че суровинната, която е доставена е дефектирала, че стои на склад и „за подарък не става“?“, попита тя и поиска отговор за подписания договор за платени авансови над 1 млн. лв. за автомобили, които все още ги няма.

„Като министър на икономиката, каква мислите, че е целта на едно предприятие, в случая държавно, но и по принцип? Защото сегашният Ви изпълнителен директор знаете ли какво твърди: „Дружеството Ел Би не е създадено с цел печалба, то трябва да има приходна част, която да покрива само разходите си.“ Това ли е и Вашето разбиране за икономика, г-н министър?“, попита още Корнелия Нинова.