БСП: Не подкрепяме за конституционни съдии хора, които не зачитат решения на КС и Конституцията

Когато в политиката загубиш моралния си облик – краят идва бързо и неочаквано, обърна се към управляващите Кристиан Вигенин

„Ясно стана, че това мнозинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС няма потенциалът да предлага каквито и да е важни решения за България.“ Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски от парламентарната трибуна.

„Със силата на мнозинството приехте една спорна Конституция с текстове, оспорени от всички юридически общности, която вече е оспорена и в Конституционния съд. Сега, по същия начин, предлагате и спорни кандидати за конституционни съдии – г-жа Атанасова за това, че е лице на ГЕРБ и дясната ръка на Бойко Борисов, и г-н Белазелков, за който колегите вече изказаха притесненията си относно неговата дейност“, посочи Свиленски.

Той обясни, че БСП не е издигнала кандидат за КС, защото изборът вече е предопределен: „Вижте си проектите за решение. В единия пише: избира Борислав Белазелков на мястото на Анастас Анастасов. На втория проект за решение пише: избира Десислава Атанасова на мястото на Гроздан Илиев. На третия проект за решение пише: избира Цвета Рангелова на мястото…на кого? Ако БСП беше внесла предложение, как щеше да изглежда проектът за решение? И може ли, когато говорите за равнопоставеност, за равен старт и за демокрация, в проектите ви за решения да е написано кого ще изберете? Г-жо Рангелова, Вие за какво участвате, за чие място се състезавате?“

Социалистът бе категоричен, че управляващите и техните кандидати не признават нито законите, нито Конституцията, нито Конституционния съд.

„Вижте решението на Конституционния съд от 11 януари, където ясно е написано, обнародвано и утре влиза в сила, че конституционният съдия, избран или назначен след предвиденото от чл. 147, ал. 2, изречение трето от Конституцията обновяване на състава на КС, упражнява правомощията си само за оставащия срок на мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на съда. А в проектите за решение пише, че ви избираме за 9 години. Какво се опитвате – със силата на мнозинството и по силата на това, че днес ще го приемете, а то влиза в сила утре, мандатът да е 9 години. Ами, няма да е 9 години, защото точно вие, новите конституционни съдии, ще трябва да гласувате това решение и да си оспорите собствения мандат“, обърна се той към кандидатите за КС. 

„Вие искате да овладеете политически Конституционния съд, да го рушите отвътре и да си създадете комфорт, който да помага да изпълнявате този скрит план, който не е пред очите ни, не е в програмата на правителството и в публичните заявки, а онзи план, който се реализира в сенките на постепенното овладяване на държавата през институциите“. Така се обърна към управляващото мнозинство в парламента заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

По отношение на кандидатите за конституционни съдии, той заяви, че не познава лично съдия Белазелков, но по неговите думи, изслушването му в конституционна комисия не е било убедително и е предизвикало много съмнения.  

„Познавам обаче Десислава Атанасова. Тя е лоялен човек и това се цени в политиката. И точно това е моят основен проблем с нейната кандидатура за член на Конституционния съд – че така, както винаги е вдигала телефона на Бойко Борисов, ще продължи да го прави като член на Конституционния съд и ще изпълнява неговите указания, както го е правила досега“, подчерта Вигенин.

Той обърна внимание, че още от днес, с избора на новите членове на КС, управляващите нарушават Конституцията, опитвайки се да хитреят, като бързат да вземат решението днес, преди тълкувателното решение на КС да е влязло в сила.

„Трябва да има някакво благоприличие, каквото и мнозинство да имате. Създавате един прецедент, който един ден ще се обърне срещу вас“, обърна се отново към управляващите народният представител от БСП, като добави: „Когато в политиката загубиш моралния си облик – краят идва бързо и неочаквано.“

„Хора с ярка политическа кариера, „ястреби“ на своите групи, особено в последните години на изключителна политическа изостреност – нямат място в Конституционен съд“, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев.

От парламентарната трибуна социалистът призова присъстващите да се вслушат в експертите и цитира проф. Пламен Киров по отношение на кандидатурата на Борислав Белазелков: „Съдия Белазелков разви позицията си, че чрез тълкуване ние можем да променяме значението на нормите, на принципите, които са заложени в Конституцията. Това е изключително опасно“.

Иван Ченчев обърна внимание на още един важен детайл, с цитат отново на проф. Пламен Киров: „Според Белазелков решенията на някои наднационални съдилища имат предимство пред решенията на Конституционния съд на България. Този човек не разбира свойството и ролята на Конституцията“.

„Кои са наднационалните съдилища – съдът на ЕС и Съдът в Страсбург по правата на човека. Ако приемем тълкуванието на г-н Белазелков, ние тотално губим своята конституционна идентичност и това отново са думи на проф. Киров“, заяви Ченчев.

„Няма как да подкрепим нито една от тези кандидатури“, категоричен бе той.