Корнелия Нинова: Паралелната държава превзе отвътре последната крепост на правовата държава

Внасяме жалба в Конституционния съд

„Г-н Иванов, през цялото време говорите за „нов модел“ и за това, че политическата криза изисква нови решения, компромиси и диалог. Не, г-н Иванов, няма нов модел – това е старият модел, създаден от Бойко Борисов, който Вие обогатихте и допълнихте. Това е същият модел, срещу който, заедно с Петков и с Вас, се клехме, че ще се борим и ще го променяме, а Вие вместо това го задълбочихте и го доведохте до съвършенство. Корупцията вече е записана в закона. Превземането на официалната държава от паралелната вече е конституционна норма.“

Така се обърна от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова към съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

„В едно сте прав – залогът е голям. Но за какво е този залог? Вашето знаме, уважаеми колеги от ПП-ДБ, е правовата държава, върховенството на закона и съдебната система, нали така? Какво върховенство на закона има в това днес абсолютно съзнателно да приемете решение, което противоречи на конституционно решение от вчера? Какво върховенство на закона са промените ви в Конституцията, с които допускате двойно гражданство или с които допускате овладяване на прокуратурата от задкулисието? Това, което в момента вършите, не е просто „диалог и консенсус в името на България“, а е върховно политическо лицемерие за овладяване на държавата от паралелната държава, но вече легитимно - през всички възможни институции“, продължи тя във връзка с избора на нови конституционни съдии.

Нинова обяви, че днес пада последната крепост на правовата държава и на върховенството на закона – Конституционният съд.

„Днес той пада жертва, превзет отвътре с новите конституционни съдии, защото без никакви съмнения тези хора ще изпълняват политически поръчки“, категорична бе тя.

Корнелия Нинова обяви, че БСП ще сезира Конституционния съд заради приетия текст за срок на 9 години за новоизбраните конституционни съдии.

„Това противоречи на решение на Конституционния съд от само преди 2 дни, нарушават се конституционни правила и норми. Обръщаме се към онези народни представители, които са против приетите текстове – да подкрепят нашата конституцинна жалба “, каза още Нинова от парламентарната трибуна.