Георги Гьоков: Споразумението за Марица-изток не са спазва и комплексът е оставен на доизживяване

Янр 19, 2024 Новини БСП в медиите 0 429

Управляващите приемат закон, който води до отказ от суверенитет по отношение на българския лев и БНБ

"Предложихме изслушване на регионалния и енергийния министър по процеса на саниране, министър Радев не дойде. Второто изслушване беше към Тагарев за целите и резултатите от посещението му в САЩ. А третото беше какви ангажименти сме поемали, когато подписахме договора за срамното присъединяване към Шенген по въздух и вода. Мнозинството прие първите две изслушвания, но не и третото. Изслушванията, поискани от БСП са, за да могат хората да видят как се управлява държавата, дали управляващите си спазват ангажиментите и дали не ангажират България с някакви договорки, които са в български ущърб. С отказа за изслушването по Шенген остава впечатлението, че правителството договаря неща, които не са приемливи за нас." Това заяви народният представител от БСП Георги Гьоков в ефира на Евроком.

Той коментира и подписаното от Денков споразумение в 7 точки за спасяването на комплекса „Марица-изток“. "Към момента са изтекли сроковете по 6 от точките и нищо не е направено. С това споразумение управляващите излъгаха миньорите и енергетиците, за да ги успокоят. И сега мините са оставени на оцеляване, докато могат. Първо се приеха промени в Закона за енергетиката, където се казва, че българите ще излязат на свободния пазар, но не знам как ще се плаща тогава електроенергията с тези доходи, когато цените на енергията скочат 2-3 пъти", добави социалистът.

"Един човек, който не е с доходи под прага на бедност може в един момент да се окаже, че е енергийно беден, защото жилището му не е санирано. Вместо да намаляват бедните или неравенствата в България - те се увеличават. Близо 500 хиляди души в България получават минималната работна заплата. Прагът на бедност е 523 лева от 1 януари. При семейство с 2 деца и родителите, ако работят на минимална работна заплата - реално тези хора са работещи бедни", обясни бившият социален министър.

По думите на Гьоков БСП, като лява партия, продължава да настоява за отпадането на плоския данък от 10% и за въвеждането на прогресивно подоходно облагане. "Десните партии в парламента плашат хората, че ние искаме да събираме по-високи данъци. Скалата, която предлагаме, няма да засегне хората, които получават до 4 000 лева. Ако не въведем това прогресивно облагане, трябва да направим необлагаем минимум", обобщи депутатът от социалистическата партия.

"С този закон за БНБ, който управляващите вкараха за разглеждане, се правят едни фундаментални промени в паричната ни система. Той прави няколко неща - първо, ние се отказваме от валутния борд и второ, се лишаваме от суверенитета на българския лев и от независимостта на БНБ, която вече ще бъде като някакъв клон на ЕЦБ. Няма как да убеждаваш хората, че еврото е много добро, но без направен анализ. Ако искаме да сме честни, трябва да се изтъкват и минусите от приемането на еврото, защото надали има наивник, който да мисли, че ще има само позитиви от въвеждането на еврото", каза в заключение Георги Гьоков.