Иван Ченчев: С действията си министър Тагарев опитва да ни вкара във война

Янр 19, 2024 Новини БСП в медиите 0 385

Икономиката на България не е готова за еврозоната

"БСП има последователната позиция, че мястото ни е в Шенген и ние, като пълноправен член на ЕС, трябва да приемем еврото, но икономиката в България в момента не е готова. Освен това, има решение на Народното събрание, че БНБ трябва да предприеме всичко, за да уведоми НС с пълен анализ, за да може депутатите да вземат информирано решение. Днес стана ясно, че такъв доклад няма. Внесеното в НС е работен проект, но там не участва създадения съвет по отношение на еврото, който е председателстван от министъра на финансите и гуверньора на БНБ." Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Иван Ченчев в ефира на бТВ.

По думите му има дори и нобелови лауреати, които казват, че не навсякъде влизането в еврозоната трябва да се приема еднозначно и като успех. "Зависи от спецификата на конкретната икономика и ние трябва да знаем средата у нас позволява ли. Ние смятаме, на база оценки на нашите експерти, че икономиката ни в момента не е готова. Това, което се случва е, че пак няма яснота и спокойствие у българите. Има дори степен на неинформираност. Гуверньорът трябва да обясни, а експертите да го направят със съответния доклад и аз не мога да разбера защо не се изпълнява решението на Народното събрание", добави социалистът.

Той бе категоричен, че посещението на Тагарев в САЩ е било по-скоро имиджово и запита от кого е оторизиран министъра на отбраната да преговаря за дислоциране на чужди сили. "В Народното събрание той не отговори на нито един въпрос. Той, като казва, че можем да участваме в някаква наказателна операция в Червено море - заплашва сигурността на пленените българи. Сестрата на един от пленените българи се е обадила на Тагарев и му е казала, че има опасност за здравето на пленените“, коментира Ченчев.

Социалистът посочи, че министърът не е дал отговор в какъв точно смисъл е поставил въпросът за противокорабна въздушна защита и ракетни установки да се разположат в България.

„Искаме му оставката за всичките му преднамерени действия, за да ни вкара в някаква война", уточни депутатът.

"БСП не е искала премахването на каквито и да е паметници. Единият паметник е на Съветската армия, а другият на Альоша и моделът на паметника всъщност е от украинска дивизия. И второ, между 41-ва и 44-та година близо 20 хиляди български войници са загинали в битки с фашизма. Идеята на този паметник е, че това е паметник на войника", каза в заключение Иван Ченчев.