БСП към министър Цеков: Повтаряте грешките на предходната програма за саниране, опорочена от корупционни практики

18.01.2024 г.

„Енергийното саниране касае хиляди български семейства и е изключително важна програма, която е необходимо да се случи, но за съжаление, е опорочена от самото си начало с корупционни практики.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов по време на изслушването по инициатива на социалистите на министъра на регионалното развитие и благоустройствo Андрей Цеков и изпълнителния директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) Ивайло Алексиев в парламента.

Депутатът посочи, че държавното саниране е извършвано на цена от 300 лв. на кв. м, при положение че цените на частните фирми са между 65 лв. и 100 лв.

„Как ви се струва една такава разлика? Къде отиват тези средства? Когато говорим за 2 млрд. лв., които са дадени до този етап, излиза, че повече от 1,2 млрд. лв. са били в корупционна практика“, подчерта Гуцанов.

По неговите думи сегашният казус с множество жалби от кметове е свързан с това, че част от общините достигат 50% от определения си лимит за класирани сгради за саниране, докато други достигат до 90%.

„Как се получават тези разминавания? Защо в едни общини има класиран един блок, а в други – всички подадени са одобрени?“, попита народният представител от БСП.

Той посочи, че в подкрепа на кметовете е и становище на Камарата на енергийните одитори, които са обявили, че ще сезират Европейската комисия и Европейската прокуратура.

„Те изразяват съмнения за данните в енергийните обследвания на сградите, с които реално се кандидатства и които всъщност определят класирането. В становището си професионалните одитори смятат, че в много доклади данните са фалшифицирани, за да се получи по-голямо спестяване на вредните емисии в определените общини. Тези енергийни одитори се одобряваха от АУЕР към Министерството на енергетиката“, обясни Борислав Гуцанов.

„От БСП повдигнахме темата, за да  може, първо, най-накрая специализираните органи да се сезират, и второ, да се вземе едно адекватно решение, за да могат българските семейства да имат полза от тази програма, а не да бъдем свидетели на поредния грабеж“, заяви още той.

„Прави впечатление високият брой на класирани проекти с максимален брой точки, концентрирани в определени градове. При еднотипното строителство в страната ни и наличието на сгради със сходни характеристики, които се нуждаят от саниране, е меко казано странно как в определени общини такива сгради могат да въведат мерки за енергийна ефективност и да достигнат енергиен клас „А“, а в други това не може да бъде постигнато“, обърна внимание народният представител от „БСП за България“ Йорданка Георгиева.

„Ако Агенцията за устойчиво енергийно развитие направи обективна проверка на обследванията, каквито искания има, както и на фирмите и условията, при които са извършени, и бъдат установени неверни данни, това ще бъде ли основание класирането да бъде отменено и да бъде извършено ново и обективно такова? Ще бъдат ли предприети някакви мерки към конкретните фирми, изготвили тези сертификати и одити, при установени нарушения?“, попита тя от парламентарната трибуна.  

„Зададоха се много въпроси, чуха се много монотонни отговори, но не можахме да намерим къде е заровено кучето в крайна сметка“, обобщи народният представител от групата на социалистите Манол Генов.

„Протестите на сдруженията и на етажната собственост, както и на недоволните общини вече продължават повече от месец и те няма да стихнат при такова внушително неодобрение. Свидетели сме на лавина от съмнения за манипулации при класирането“, посочи той и  добави: „На мен много ми се иска, г-н министър, при този разтърсващ страната скандал, да успокоите нещата, като дадете наистина разумни обяснения за това, което се случва, но уви. Вие веднъж сте категоричен, че няма как да има манипулиране. Втори път, казвате,  че при проверките на АУЕР има неточности в енергийните сертификати.“

„При съставянето на тази програма не се взеха поуки от предходната, при която бяха изхарчени 2 млрд. лв. Отново няма доклад, просто се засилихте да усвоявате едни пари и се опасявам, че резултатът ще бъде не по-добър от миналия път“, каза в заключение Генов.