Христо Проданов: На власт са разрушители

Янр 18, 2024 Новини БСП в медиите 0 661

18.01.2024 г.

"Не се включихме в жалбата на "Възраждане" и ИТН до Конституционния съд, защото не бяхме поканени и съответно не бяхме запознати с мотивите. Ние сме против конституционните промени, показахме го и в пленарна зала. От "Възраждане" не бяха в залата тогава, а после се събраха с ИТН за жалбата. Президентът, от своя страна, атакува само тези конституционни промени, които смята, че го засягат лично. Не бива да се правят промени само за определен човек, но този президент, чрез служебните си правителства, наистина прекали. Направи се по негово време поголовна чистка от над 14 000 души." Това заяви народният представител от БСП Христо Проданов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Няма да е новина, ако кажа, че ПП е негов политически проект. Спомняме си как ни казваше, че колкото повече министри като Петков и Василев, толкова по-добре за България. Президентът трябва да олицетворява единството на нацията, а не да се занимава с партийно строителство", коментира социалистът.

Проданов уточни, че от БСП нямат номинация за КС, защото по думите му т.нар. конституционното мнозинство се е спряло на двете кандидатури - на Десислава Атанасова и на съдия Белазелков. "Сглобката се е разбрала, че тези двама ще бъдат конституционни съдии. Не искам да коментирам техните качества, но със сигурност можеше да бъдат намерени много по-стойностни хора. Например, Десислава Атанасова - не трябва да има ярки политически фигури. Всичките тези упражнения, които бяха направени, бяха базирани на трите основни стълба ГЕРБ, ПП и ДПС, както и това, което си договарят", допълни той.

"Ние ще предложим кандидати за регулаторните органи, които ще са професионалисти. Например, за Здравната каса имахме предложение в лицето на Жени Стайкова, която е професионалист, но сглобката избра други, които след това подадоха оставки, защото се обвиняваха едни-други кой краде повече. Ще паднат големи пазарлъци по време на ротацията и мисля, че заради това ще изчакат с останалата част от регулаторите. Сглобката едни на други си оттеглиха съдебните искове - Петков и Борисов. Сложиха си и главен прокурор, който им е удобен. С това приключи и съдебната реформа. Против частичния Шенген сме, защото това, което се постига в момента, е едно голямо нищо - остават опашките по границите, тировете по границите, икономиката. Шенгенските граници трябва да бъдат премахнати и това, което направи Австрия с нас беше подигравка. Няма никакво основание да ни поставят допълнителни условия. Около 3% от товарите са по въздух и вода. Всичко останало е сухопътни граници - т.е. икономиката няма да усети това, което правителството нарича велик и голям успех. Сглобката се събра за Шенген, еврозоната, Планът за устойчивост и възстановяване - кое от тези неща се случи? Въпросът с регулаторите да го вкараш в Конституцията е абсурдно", обобщи социалистът за действията на управляващата сглобка.

Относно министъра на отбраната, депутатът от БСП заяви, че партията е последователна в позицията си за Тагарев. "Когато бяхме в едно правителство с ПП и ДБ - тогава една нощ Кирил Петков искаше да ни набута Тагарев за министър. Тогава ние казахме през нощта, че този ястреб, ако ни го набутат за министър - бутаме правителството. Тагарев е бивш служител на украинското правителство и подлога на американците. Този човек по всякакъв начин опитва да прави България фронтова държава", добави той.

"Това с Альоша е поредното, което ПП и ДБ искат да бутат. Те не могат дори да направят общински съвет в София, а в същото време бутат паметници. Нека първо да построят нещо. Това я очаква България - разрушители, които са на власт", каза в заключение Христо Проданов.