Проф. Гечев: Сглобката представи като огромен успех влизане в Шенген на 3%

Янр 15, 2024 Новини БСП в медиите 0 671

15.01.2024 г.

Позицията на БСП е ясно заявена - това правителство не трябва да изкара мандата си, защото всичко, което прави сглобката противоречи на националните ни интереси. Последният пример: сглобката отчита като огромен успех т.н. влизане на България в Шенген с 3% и оставането ѝ отвън с 97%. Смята за голям успех поемането на ангажимента и публикуването му официално в сайта на Съвета на Европа за приемане на неограничен брой мигранти.

Това заяви народният представител от „БСП за България” проф. Румен Гечев в предаването „Неделя 150” на БНР.

„Правителството ни натриса една сериозна опасност с приемането на десетки хиляди бежанци”, посочи проф. Гечев и поясни: „Става дума за десетки хиляди бежанци, пресекли границата и регистрирани през последните години. И това е по данни на МВР.”

Проф. Румен Гечев определи като сериозен проблем решението на правителството общините да поемат мигрантите и да им осигурят безплатно здравеопазване, образование и подслон. „При положение че в бюджета няма нито една стотинка, предвидена за това, а общините нямат нито средства, нито готовност”, добави социалистът.

В коментара си той добави още, че Дъблинското споразумение не се спазва от ЕС и предстои до 2-3 месеца да се преразгледа. „Не съм оптимист, по-скоро ще стане беден здрав носи по отношение на мигрантите”, коментира народният представител.

„На управляващите им се налага да съжителстват, но не в името на България, както казват, а в името на сглобката. Те си разпределят отлично всички порции на властта, скрити добре зад смокиновото листо на евроатлантическите ценности. Как никой не поиска да посочи на българския народ поне 4-5 ценности, за да видим кои са тези евроатлантически ценности, които им позволяват да лъжат избирателите си и да правят точно обратното на това, което са обещали? Това, което ги обединява е грабежът”, коментира още той.

Проф. Гечев даде пример: „При обсъждането на бюджета, по данни на НЗОК, стана ясно, че през миналата година са откраднати 100 млн. лв. само от лекарства на онкоболни. С тези пари отдавна да бяхме построили една детска болница. От БСП предложихме лекарствата да бъдат купувани с обща поръчка – и за държавните, и за частните болници, за да не се стига дотам едно лекарство в държавната болница да е 10 лева, а в частната -  200 лева. Но сглобката не го прие и остави старата практика. Тази година, в резултат и на повишението на цените, вероятно ще бъдат откраднати повече от 100 млн. лв.”

Той обърна внимание на факта, че това е само от лекарствата за онкоболни, а може да се говори за парите за медицинска апаратура, за клиничните пътеки. „И докато се закриват общински болници, цели отделения в държавни болници, хората се принуждават да пътуват десетки километри, за да получат здравни грижи, сглобката остава механизмите за преразпределение на пари в полза на частните болници”, посочи социалистът.

Проф. Гечев подчерта, че същата порочна система на работа е и в системата на образованието, поставяйки въпросите: „Защо управляващите оставиха принципа „парите следват ученика”? Защо България е на последно място по грамотност в ЕС? Причината образованието да не работи по европейските механизми, е защото сглобката не го допуска, тя се интересува от себе си”.

В разговора за регулаторите: „Да, ние имаме доказани експерти, ще участваме. Но чухте, че сглобката са се разбрали как ще си ги поделят на партийно квотен принцип независимите регулатори”.

В коментара си за предстоящите европейски избори проф. Гечев посочи: „Важното е в Европейския парламент да отидат хора от всички партии, които ще защитават националните интереси, отстоявайки баланса в общия европейски дом - „да” на силна Европа, но и на справедлива и равнопоставена Европа, която уважава всички народи, които членуват в Съюза”, каза проф. Гечев.