Христо Проданов: ПП и ДБ щяха да изчегъртват ГЕРБ и ДПС, но вместо това дадоха властта на Борисов и Пеевски

Янр 13, 2024 Новини БСП в медиите 0 754

13.01.2024

"Това е предателство, защото постигнатото от това правителство е предателство срещу усилията на всички предходни правителства, които положиха усилия, за да може да влезем пълноценно в Шенген. Най-вече по суша, защото 97% от търговския оборот минава там, а по вода и въздух са 2-3 процента. Тоест ние нищо не печелим като държава от този въздушен Шенген. Това е геополитика и до голяма степен, ако има правителство защитаващо националния интерес - то трябва да се справи с това." Това заяви народният представител от БСП Христо Проданов в ефира на Euronews.

По думите му основното, за което Нидерландия ни е спирала до момента е било, защото големите товари вместо през ротердамското пристанище са щели да минават през Гърция и в България, което означава средства за нас. "Всичко останало беше подигравка с България. След като Австрия по този начин постъпва с нас - има много въпроси в ЕС и ЕП, които ги касаят и по същия начин можеше ние да подходим като налагаме вето. Австрийците не са нищо повече от нас, за да определят нови правила за България и Румъния", уточни социалистът.

Той бе категоричен, че България и Румъния трябва да участват в Шенген пълноценно като всички останали. "За съжаление няма необходимия политически опит в управляващите ни, за да се случи това. В основата на сглобката е разпределянето на порциите. Така че една от порциите са конституционните съдии. Ясно е, че във формата, в който сглобката има това мнозинство - никой сериозен конституционалист няма да се навие да се спряга името му. Може някакъв такъв като Десислава Атанасова да се съгласи, но ние нямаме за цел да правим такива неща", обобщи Проданов.

"Както и сглобката го признава всичко е много неочаквано. Те самите признаха, че ще разглеждат всичко в пакет т.е. на вас това, н нас онова. Предполагам ще ги разпределят в по-тесен кръг по кабинетите. Говореха, че ще управляват прозрачно и чисто, но най-виновни са ПП и ДБ, които до преди година щяха да изчегъртват ГЕРБ и ДПС, а сега Борисов и Пеевски управляват, а онези стоят като параван. Единственото, което може да бутне сглобката е, ако те самите в алчността си не успеят да се разберат за порциите. Ролята на опозицията винаги е да контролира и дава конструктивни предложения, а хората да избират", каза в заключение Христо Проданов.