Борислав Гуцанов: Известяването за нарушения на пътя през смс е уязвимо на измами

13.01.2023

„МВР обяви нова функционалност за информиране на водачите на моторни превозни средства за нарушения на пътя, а именно чрез съобщение през смс и „Вайбър“. Това е добра инициатива, която, от една страна, ще помогне за информираността на водачите и ще съкрати сроковете за събиране на глобите. От друга страна обаче представлява риск за сигурността, тъй като злонамерени лица могат да използват съобщения, подобни на системата, като по този начин подложат множество граждани на целенасочени атаки и опити за измама.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна.

Той сподели информация, според която в приложението към този момент не е предвидена допълнителна защита, която да прави съобщенията ясно отличими от фалшиви такива.

В тази връзка депутатът отправи въпрос към министъра на вътрешните работи Калин Стоянов какви действия предприема МВР за избягване е недопускане отварянето на нови уязвимости чрез новата система за известяване за нарушения на водачите на МПС чрез смс и чрез „Вайбър“.

„Да не стане така, че нещо, което безспорно е много добро и иновативно, отново измамници да влязат в системата и да пострадат невинни граждани“, предупреди Гуцанов.