БСП към Габриел: Защо Външно още не е изпълнило решение на Парламента за финансова подкрепа на българите в Тараклия?

12.01.2024 г.

БСП постави остро въпроса за неизплатените финансови средства за населения с етнически българин район Тараклия в Молдова по време на парламентарния контрол днес. Подкрепата за сънародниците ни е по силата на решение на Народното събрание.

„Въпросът е зададен през ноември, миналата година, но той е актуален и към днешна дата, тъй като движение по неговото изпълнение няма“, подчерта още в самото начало народният представител от „БСП за България“ Деян Дечев.

Той припомни хронологията: „В края на юли 2023 г. 49-то Народно събрание приема бюджет на Р. България за 2023 г. В него в чл. 1, ал. 5, т.7 в област „Външна политика“ - т. 7.2 по предложение на ПГ на „БСП за България“ бяха гласувани единодушно финансови средства за район Тараклия, Молдова, населен с етнически българи. Средствата в размер на 1.7 млн. лв. са за проект за изграждане на нова спортна зала на гимназията в град Тараклия и проект за довършване на хранителния блок в Теоретическия лицей в Твърдица, район Тараклия“.

По думите на Дечев на 22.09.2023 г. формулярите за проекти са подписани от посланика ни в Молдова Мая Добрева и председателя на Район Тараклия Иван Паслар и предоставени на МВнР. „Оттогава до днес финансирането не е получено. Липсва и информация дали въобще е започнала процедура за изпълнението на решението“, заяви народният представител от „БСП за България“.

В същото време районната администрация на Тараклия е изготвила и пълна проектно-сметна документация на проектите, разчитайки на бързо изпълнение на решението на българския парламент.

„Планира ли въобще българското правителство да изпълни решението на НС? Защо и как се е стигнало до неизпълнение на решение от водещия закон – Закона за държавния бюджет? Ще посочите ли конкретен срок, в който това решение ще бъде изпълнено?“, обърна се към министъра на външните работи Мария Габриел Деян Дечев.

„Защо се стигна до подобно забавяне в продължение на една година МВнР да не изпълни решение на Народното събрание?“, реагира с последвала реплика народният представител от „БСП за България“ Манол Генов.

Той постави и въпроса българската общност там информирана ли е за финансирането на тези проекти. „Похвално изтъкнахте, че средствата за българите в чужбина са увеличени, но така ли ще се реализира помощта за сънародниците ни в чужбина“, обърна се към Мария Габриел Манол Генов.