Донка Михайлова, БСП: Има информация за оказан натиск при избора на ръководство на Сдружението на общините

Янр 12, 2024 Новини БСП в медиите 0 839

12.01.2024 г.

"Проблемът е, че при първия избор не бяха спазени партийните квоти, което създава напрежение и предпоставки този тип баланси в новия управителен орган да бъдат нарушени. Имаме една доста сложна система за намиране на тези баланси. Тя включва както кметовете, които представляват определените политически партии, така и общинските съветници и председателите на общинските съвети. Ние сме постигнали съгласие, че представителите на БСП в Управителния съвет ще бъдат четирима." Това заяви кметът на Троян и заместник-председател на УС на Националното сдружение на общините в Република България Донка Михайлова в ефира на БНР.

Тя направи този коментар по повод казуса, че ГЕРБ е номинирал и гласувал подкрепения от тях на местните избори кмет на Перник Станислав Владимиров за член на ръководството на УС, с което е отнел полагащата се по право квота на БСП и тяхната номинация кмета на Дупница Първан Дангов. По този начин управляващата партия има двама представители, докато опозиционната БСП остава без такъв от Югозападен регион.  

Михайлова сподели информация за натиск, упражняван по време и на самото заседание. "Мисля, че извървяхме доста дълъг път, за да постигнем крехки баланси, въпреки че сме далеко от целта. Път, в който местните власти доказаха, че могат да бъдат автентични представители на гражданите. Силно се надявам, че въпреки създадения проблем, ние ще намерим балансите и ще се върнем към това разбирателство в управителните органи, което прави това сдружение успешно", уточни кметът на Троян.

"Освен УС на НСОРБ, предстоят и други избори. Ние трябва да определим своите представители в редица органи и в оперативните програми в европейските органи на местното самоуправление. И създаването на това напрежение ще доведе до напрежение при всички тези избори", каза още Донка Михайлова.