Ирена Анастасова: Българските граждани бяха излъгани за подписаното споразумение за Шенген

Янр 11, 2024 Новини БСП в медиите 0 285

Ще продължаваме да настояваме за отговори от управляващите

„Българските граждани са излъгани за това какво е подписано за приемането ни в Шенген само по въздух и вода. Смятаме, че това е унижение за България – ние не сме втора категория държава и народ. От общодостъпните документи се вижда, че управляващите са склонили в бързи темпове да ни бъдат върнати бежанци от Сирия и Афганистан.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова пред NOVA News.

Тя подчерта, че стокооборотът ни с шенгенските страни по въздух и вода е само 3%, а по суша – 97%, т.е. постигнатото споразумение не е никакво постижение.

„С него Австрия се опитва да си уреди проблема със своите бежанци, като ги прехвърли на нас, тъй като предстои скорошното прекратяване на Дъблинското споразумение“, обясни Анастасова.

Тя бе категорична, че БСП ще продължи да настоява за отговори от управляващите по въпроса. „Днес бяхме депозирали искане за изслушване на външния министър Мария Габриел, което не беше прието. Явно управляващото мнозинство се страхува от това, което може да чуят българските граждани“, посочи народният представител от „БСП за България“.