Деян Дечев: “Възраждане” не са искали подписи от нас, явно са преценили, че са си самодостатъчни

Янр 11, 2024 Новини БСП в медиите 0 275

Ако следваме стокообмена – 3% сме в Шенген, 97% - не сме, къде тук е успехът на сглобката

БСП искаме изслушване на Денков, Борисов и Габриел какви ангажименти са поели за бежанците - само така ще успокоят хората

„Усилията на БСП и в този парламентарен сезон ще бъдат насочени към социалната сфера”. Това заяви народният представител от „БСП за България” Деян Дечев в „Денят ON AIR”.

То припомни, че „Продължаваме промяната” са изкарали няколко свои предизборни кампании, присвоявайки си това, което БСП е успяла да постигне, ръководейки социалното министерство. „В момента, в който направиха сглобката с ГЕРБ, с подкрепата на ДПС обаче много бързо забравиха социалната тема. И я заместиха с пазарлъци за регулатори, за министерски кресла и разпределение на постове. БСП остана единствената партия, която да отстоява политики в социалния вектор”, подчерта социалистът.

 „Шенген и пълноправното ни приемане беше изведено като основен приоритет на управляващите - едно от основанията за съставянето и съществуването на сглобката. Оказа се, че сме нещо като полуприети, а на тъмно са поемани някакви ангажименти, които не са обсъждани и които до голяма степен са заплаха за националната ни сигурност. Никой не знае кога, колко мигранти ще дойдат, каква е готовността на държавата, колко ще струва това. Нямаме информация дали управляващите са се опитали да защитят българската позиция или са се съгласили за пореден път – както по темата за Украйна, където дадохме всичко, което ни поискаха”, коментира народният представител.

„Щом няма нищо скрито-покрито, както твърдят управляващите – защо подготвят промени в Закона за убежищата и бежанците?”, реагира Деян Дечев и настоя управляващите да излязат и кажат открито пред българските граждани всичко – така ще успокоят хората.

„Затова и входирахме искане за изслушване на премиера Денков и външния министър Габриел, Борисов е председател на Комисията по външна политика. Нека кажат. Ще предложим това да е първа точка в дневния ред”, посочи Дечев.

По думите му, ако ще говорим за реалните цифри и стокообмена - значи България е 3 % в Шенген  и 97 % - не е.

„И трите партии, участващи в сглобката, претендират, че имат много сериозно европейско лоби. Но, видяхме огромен провал по най-важната тема, обявена от самите тях”, заключи Деян Дечев.

 „БСП е с ясна и категорична позиция „против“ конституционните промени. На същото мнение са и съсловните организации, които са с над 50 отрицателни становища и нито едно положително. Мотивите на „Възраждане” и ИТН за конституционната жалба не сме ги виждали, не са ни търсили за това. Явно са преценили, че са си самодостатъчни“, каза още Дечев.