Атанас Зафиров: В бюджетa няма гаранции, че ще се увеличат заплатите на военнослужещите

20.12.2023 г.

„Прави впечатление, че за пореден път в бюджета са пренебрегнати хората в отбраната. Липсват гаранции, че определените средства за увеличение на заплатите реално ще стигнат до българските военнослужещи.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Атанас Зафиров от парламентарната трибуна.

По неговите думи, тъй като предвидената сума от 180 млн. лв. е записана в графа „други“, увеличението на заплатите ще зависи изцяло от настроението на финансовия министър и от това как ще му върви изпълнението на бюджета през годината.

„Този проектен принцип за раздаване на пари, въведен от министъра на финансите, предизвиква доста въпроси и съмнения за прекалена централизация на един огромен финансови ресурс. В същото време министърът на отбраната плаче как нямал 6 млн. лева за българските курсанти. Министър Василев дължи и някои отговори за капиталовите разходи, които са напълно изтрити от бюджетите на специалните служби“, каза още Зафиров.

От парламентарната трибуна социалистът отправи въпроси дали Министерството на отбраната има реален план как военната служба да стане по-привлекателна.

„Има ли нов социален пакет, защото не виждаме такъв? Строят жилища за чужди военнослужещи, за българските кога? Накрая ще стане така, че ние ще имаме много съвременни бойни машини, обаче хора, които да ги управляват тези машини - няма да имаме“, подчерта Атанас Зафиров.

Той изрази своето негодувание и за това, че в бюджета за 2024 г. се оставя базата за определяне основното месечно възнаграждение за най-ниска длъжност в Министерството на отбраната на 380 лева.

„Извинявайте, тази сума беше фиксирана на това ниво преди 8 години, когато това беше приравнено с минималната работна заплата. Догодина минималната работна заплата ще е с размер на 933 лева - близо 3 пъти от тази база и вие отново не я повишавате“, обърна се към управляващите народният представител.

„Когато преди няколко години започна поетапното вдигане на възнагражденията с 10% - имаше тогава прогнози, че с тези плахи стъпки, некомплектът може да бъде преодолян след 5-6 години. Случва ли се тази прогноза? Явно не се случва, защото констатираме същия процент некомплект“, коментира още Зафиров.

В заключение той посочи същата грешка, която се забелязвала и в други сектори – наливат се средства без конкретни политики, без конкретни реформи и в крайна сметка – без реална устойчивост.