Иван Иванов, БСП: Промените в Конституцията отварят широко вратата за политическото овладяване на съдебната власт

Конституционните промени на ДБ, тогава Реформаторски блок, веднъж доведоха до избирането на Иван Гешев, припомни социалистът

„Съдебната власт вече няма да бъде независима. Предлаганата от вас, управляващите, промяна до голяма степен ще промени начина на работа на съдебната система. Не знам дали си давате сметка, но изключително тежко нарушавате принципа на разделение на властите, заложен в Конституцията.“ Това заяви народният представител от „БСП за България” Иван Иванов по време на дебатите по конституционните промени.

По неговите думи създаването на Висш прокурорски съвет, начинът на избиране на неговите членове и политическите квоти във ВСС говорят за това, че Народното събрание отваря широко вратата за политическо овладяване на съдебната система.

Той припомни промените в Конституцията, направени през 2015 г.: „Тогава „Демократична България“ се наричаха Реформаторски блок, с големи овации бяха направени тези изменения в Конституцията и те доведоха до избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Сега се опитвате да санирате нещо, което обаче няма да подобри конструкцията, а ще я направи по-лоша”, посочи социалистът.

„Давате ли си ясна сметка, че това е вредно – колкото повече се меси това Народно събрание в съдебната власт, толкова по-зле. Изборите на председател на ВКС и ВАС ще зависят до голяма степен от избора тук, но може след ротацията да не сте вие, както стремглаво сте тръгнали да попълвате политически съдебната система – после пак ли ще отваряте Конституцията”, обърна се към управляващите Иван Иванов.

Той репликира Атанас Атанасов от ПП-ДБ с думите, че това, което се гласува, не променя модела на функционирането на прокуратурата, а само ѝ усложнява работата и я политизира.

„Просто слагате хора от парламента, които да я ръководят. Моделът на работа грам не се променя – от съветски тип ли е, от нов демократичен тип ли е – това не се променя. Да бяхте предложили друг модел – германски, френски или някой друг, защо не го направихте?“, попита Иванов.

„Цял ден Атанас Атанасов прави реплики, които нямат нищо общо с темата. Връща ни за Георги Димитров, Димитър Благоев, Коларов, Сергей Станишев, сега говори за някаква комунистическа прокуратура, която била много срамна. Г-н Атанасов, Вие бяхте прокурор в тази прокуратура, защо не я напуснахте тогава? Вземахте заплатите тогава, сега казвате колко лоша била. Поне си върнете заплатите от тази „лоша комунистическа прокуратура“, обърна се към ген. Атанасов Георги Свиленски и призова народните представители да се изказват по същество и да говорят за 2023 г. занапред, а не за 1923 г. занапред.