Вигенин: Държавата да изплати обещаната подкрепа за българите в Тараклия

19.12.2023 г.

В Бюджет 2024 да бъдат предвидени средства за българите в район Тараклия в Молдова. За това призова от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ и зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин.

Той уточни, че става дума за проекти в село Твърдица, в град Тараклия, в село Долна Алба и село Кортен, като обърна внимание, че два от тях - за изграждането на нова спортна зала в град Тараклия и довършване на хранителен блок в училището в Твърдица – са били гласуване в бюджета за текущата година, но не са били отпуснати. 

„Това е обещана подкрепа, да направим необходимото да не разочароваме тези хора. Освен сигнал към тях, това е и сигнал към Молдова, която е наясно какви ангажименти поемаме и не ги изпълняваме. Не става въпрос за огромни средства“, обърна се към народните представители Вигенин.

Той изрази отношение на създаването на фонд „Стамбалов“ за обучение на български студенти в чужбина, като според него тази програма няма да има замисления решаващ принос.

„Може би щеше да има смисъл от тази идея, ако бяхте предложили някакъв механизъм. Тук има някакви пожелателни разсъждения без никаква яснота как реално ще функционира тази програма“, коментира Вигенин.

По неговите думи не е редно младите хора на България да бъдат делени на такива, които са много умни и учат на запад и такива, които не са толкова умни, учат в България и нямат нужда от подкрепа – както на практика се получава.

„Така, както е важно да върнем млади хора от чужбина, които да се върнат тук и да работят за България, още по-важно е да задържим младите хора, които учат тук, да остават тук. Със заложените 5 млн. лв. можем да платим обучението на 34 души в „Харвард“ или можем да помогнем на поне 10 пъти повече студенти в България, които да получат допълнителна подкрепа“, каза още социалистът.