Иван Иванов към сглобката: С този бюджет зачертавате българското земеделие и производители

18.12.2023 г.

„Край на подпомагането на българските земеделски производители от държавата, по т.н. линия на държавни помощи за преодоляване последствията войната в Украйна. Това се вижда в Бюджет 2024“, заяви народният представител от „БСП за България“ и бивш земеделски министър Иван Иванов.

Той припомни, че това е механизъм, приложен още по време на кабинета „Петков“ и осигурил сигурност и бъдеще на българските земеделски производители. „Поставя се под риск функционирането на цялата система, защото войната в Украйна продължава, разходите на нашите земеделски производители хвърчат в небесата, а държавата я няма и ще отсъства през цялата 2024 година“, каза от парламентарната трибуна Иван Иванов.

По неговите думи отсъстват изобщо политики в сектор „Земеделие“ и производителите са оставени в много тежка ситуация.

„Няма ги увеличенията на заплатите на работещите в министерството. Нека колегите от Пловдив си спомнят тежките последствия от градушки там и да се сетят, че тези хора, които работят в Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ именно правят превенцията. Няма увеличение за техния труд, няма и грам подпомагане. Оставяте на минимална заплата хората, които пазят продукцията, борят се с неблагоприятните климатични условия - какъв сигнал давате?“, постави въпрос социалистът.

След което попита: “Къде са мерките за служителите на Областните дирекции по земеделие, които работят в тежка среда, обработват цялата документация и заплатите им не са пипани от 2022 г.? Къде са исканията на всички синдикати, с които правехте срещи и те ви казаха: да, имаме нужда? Днес имаше и протест. Как им помогнахте, като не ги включихте никъде?“, реагира Иван Иванов.

По думите му управляващите не одобряват и предложенията на опозицията, които са разумни, адекватни и отговарят на исканията на тези хора.

„Ще го кажа ясно – вие нехаете за българското земеделие. Бяхте свидетели на не един, не два протеста на земеделски производители. Едно отношение видяхме в комисия, тук - тотално неглижиране на сектор „Земеделие“ през 2024 г. С този бюджет се слага край на сектор „Земеделие“, защото парите за българските земеделски производители ги няма“, заяви народният представител от „БСП за България“.