БСП към сглобката: В бюджета ви има хаотични разходи – това не са мерки за по-високи доходи и социална подкрепа на българите

Възстановете справедливостта при финансирането на музеите, призова заяви народният представител от „БСП за България“ Иван Ченчев

Създаването на национална донорска банка за хората с репродуктивни проблеми ще е реална крачка в борбата с демографската криза, заяви народният представител и бивш социален министър Георги Гьоков

„Не пропуснахте популистки да обявите бюджета за 2024 г. като социален, но като бъде погледнат в разходната част и липсата на политики за адекватни обезщетения, социална подкрепа и за увеличаване на доходите – става ясно, че бюджетът далеч не е социален.” Така се обърна към управляващото мнозинство народният представител от „БСП за България” Георги Гьоков по време на  дебатите по държавния бюджет.

Той посочи, че е налице замразяване на осигурителните плащания на нивата от миналата година и не се осигурява подкрепа за уязвимите социални групи.

„Няма го това очаквано от българите повишаване нивата на социална закрила, няма го очакваното повишаване на доходите. Ако има нещо в тази посока, то е несистемно, хаотично, лобистко и ще доведе до задълбочаване на разликите в заплащанията в различните администрации, ще задълбочи бедността и неравенствата и като цяло не компенсира дори инфлацията. Хората, чиито възнаграждения зависят от бюджета за следващата година, ще станат по-бедни, вместо обещаното им благополучие”, подчерта Гьоков.

„Чухме заявки за рекорден бюджет в сектор „Култура“ – всички, работещи в него, образно казано, се кръстят, и очакват това, което е закъсняло като финансиране, но е една изключителна стъпка в правилната посока. Но ще поставя въпроса за справедливото финансиране на музеите“, заяви по време на обсъждането на бюджета народният представител от „БСП за България“ Иван Ченчев.

Той се обърна към управляващите: „Или сте пропуснали, или е станала грешка, но за 13 музея, които влизат към националните културни институти, се получава едно увеличение от около 48%, за останалите  то е между 7 и 8%. И там има 10 млн. лв., които трябва да бъдат прехвърлени. Доколкото знам, има уверения за това. Спазете си обещанието, за да не останат част от една голяма гилдия с празни ръце“, заяви Ченчев.

„В сферата на отбраната се дават над 2% от БВП. Крайно време беше да се погледне и към културата. И ще кажа, че там не става дума само за заплати, а за създаване на условия за творците – за ремонти, за инвестиции в културата, за теренни разкопки“, подчерта социалистът.

По думите му този бюджет сякаш е минал през очите на счетоводител, на числата в него се гледа счетоводно, не и държавнически – политики няма.

След него народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков постави въпроса за сериозните трудности пред двойките с репродуктивни проблеми у нас: „В България 150 хиляди двойки имат репродуктивни проблеми, а една трета от тях имат нужда от използване на донорски яйцеклетки и сперматозоиди и за тях това е единственият шанс да имат дете. Според експерти нужната сума за създаването на национална банка е между 6 и 10 млн. лв. и 1 млн. лв. годишно за нейното функциониране. Нека да отделим тези средства, за да има смисъл от профилактичните и донорските програми и да се борим с демографските проблеми на България“, призова социалистът.