Свиленски: Използват Европа и Конституцията за параван – зад него рушат и си разпределят държавата

Дек 16, 2023 Новини БСП в медиите 0 325

Социалистът със снимки от Виена, Берлин и Будапеща в студиото на „Панорама”: Европейците си пазят паметниците, тук ги унищожават под командата на държавни служители

Прокуратурата да провери защо заверките на разрешителните, които Областната управа публикува, са с дати след събарянето -  от 14 и 15 декември

„И хората в репортажа, и министър Славов поставиха един въпрос – този паметник в България европейски ли е, демократично ли е да има такъв паметник? Г-н Славов каза, че в демократичните държави тези въпроси отдавна са решени и че това правителство поставяло България на пътя на Европа. Не - това което те правят не е нито европейско, нито демократично, нито нормално. И ще ви покажа какво има в Европа, докато те говорят, че това което се случва днес, е трябвало да се случи преди 30 години”. Това заяви в студиото на „Панорама” зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски и категорично подчерта, за за това, което ще каже, ще използва единствено снимки, документи и факти.

„Ето, Виена, г-н Славов - Паметникът на Съветската армия. В Европа ли са? В Европа са. Европейци ли са? Европейци са. Будапеща – това е в Европа – 2023 г.Ето – Берлин” – така народният представител от БСП се обърна към стоящия до него в студиото правосъден министър. И добави: „И ето какво прави български държавен служител в европейска София. Това е заместник-областният управител на столицата, г-н Славов. Снимал се е като с трофей след лов, с ръката на този войник, който е освободил Европа”, посочи Свиленски като показа и снимката.  Социалистът даде примери и с държави, в които има такива паметници - Германия, Австрия, Великобритани, Холандия и Норвегия, дори САЩ.

След снимките, Свиленски показа и документи: „Управляващите твърдят, че това не е паметник, че това е някаква постройка, може би бетонен гараж, който трябва да бъде премахнат за 2 дни. Ето, регистър на паметниците, Столична община, пише: Паметник на Съветската армия – архитектурно културен ансамбъл”, каза Георги Свиленски и добави: „Срещу това, документи, необходими за събарянето, местенето и рушенето – една страница”.

Подчертавайки категоричната позиция на БСП, че действията на управляващите са незаконни, Свиленски припомни хронологията: „Във вторник, когато започна събарянето, отидохме при премиера и помолихме: „Дайте да видим какви документи имате”. Отговорът: „Утре, сряда, г-н Свиленски, ги имате”. Колкото вие, журналистите ги имахте – толкова и ние. В четвъртък – Председателски съвет, заради блокадата, която беше направена на парламентарната трибуна. Знаете ли кой дойде на Председателския съвет? ПР-а на областната управа. Не областен управител, не негов заместник - ПР-а. На въпроса „имате ли документите”, отговорът беше „имаме всички документи”, разказа зам.-председателят на ПГ на „БСП за България”.

По думите му, след като се е видяло, че няма да бъдат представени никакви документи, се е взело решение от всички представители на парламентарни групи –  документите да бъдат предоставени на председателя на българския парламент и той да ти предостави на БСП и останалите политически сили.

„Трябваше да стане до обяд в четвъртък. До ден днешен не са предоставени. Вчера съдът ги е поискал. И понеже се публикуваха някакви документи, ви призовавам да ги проверите. Голяма част от печатите и заверките са с дата 14 и 15 декември. Съгласувано, район Средец,15 декември”, заяви Георги Свиленски.

Той беше категоричен: „Абсолютно незаконни действия. Ние сме пуснали сигнал в Прокуратурата. Но призоваваме прокуратурата да се самосезира. Защото това е национално богатство - 20 милиона лева струва. И е увреждане на държавно имущество.  Затова и криеха документите”.

В разговора за случилото се край Паметника на Съветската армия, той добави: „350 жандармеристи пазят паметника. Докато в малките населени места в България нападат, ограбват, изнасилват, убиват. Благодаря на полицията – държаха се много почтено комисарите, директорите на столична дирекция на МВР. Те си свършиха перфектно работата, но защо бяха изпратени там?”, каза народният представител от БСП.

„Когато рушиш е варварско. Когато махаш паметник, символ на борбата с фашизма – е фашизъм. Защото този паметник е построен в почит на Освобождението на Европа. Защото, ако този паметник го нямаше, ако тази Европа я нямаше – тогава Радан Кънев, който обикаля студиата да говори как трябвало да се махне паметника, нямаше къде да бъде евродепутат”, реагира Свиленски.

„Питахте режат ли паметника, за да приемат Конституцията?”, обърна се Георги Свиленски към водещия Бойко Василев и добави: „Те започнаха с 3 март. Вкараха 3 март, за да маскират другите глупости, които правят с Конституцията, другите глупости, които правят в държавата. На тях им трябва параван. Слагаха параван „евроатлантическо мнозинство”. Сега слагат параван „конституционно мнозинство”, посочи социалистът.

„Вкарват текст в Конституцията ръководните органи на регулаторите да се избират с 2/3. Защо с 2/3, защо не с 3/4 - защото те са 2/3. Така че, няколко месеца още ще се прегръщат, докато си нагласят регулаторите. Решението за продажба на „Лукойл”, внесено в Народното събрание и да се вземе със 160 гласа. Защо със 160, а не 180? Защото те са 164 депутати”, даде примери Свиленски.

По думите му това е управлението на държавата в момента – рушене на национални паметници, разпределяне на порции и регулатори и мъгла пред българските граждани, за която се казва, че е евроатлантизъм.

„БСП има принципна позиция и тя е ясна и категорична – ние няма да подкрепим нито едно предложение в този проект за Конституция”, заяви зам.-председателят на парламентарната група на социалистите и припомни да срещата, организирана от БСП по повод предлаганите промени в Конституцията: „На срещата присъства и правосъдния министър, представители от всички парламентарни групи. Поканихме народните представители от 7-то Велико народно събрание, за да кажат как в едно трудно време на силно политическо противопоставяне са стигнали до диалог и една добра Конституция. Поканихме конституционалисти, университетски преподаватели. Нито едно категорично положително становище”, посочи Свиленски и добави:

„Дори и г-н Славов говори малко притеснено, кауза му е, той е почтен, експерт е, иска казуси като този с подкупа от 62 хиляди лева  да не се случва. Но това пак ще се случва, защото една част от тези 62 хиляди лева, върви нагоре по веригата. Нали не си мислите, г-н министър, че този експерт главен от Министерството на спорта ще ги вземе. Той ще ги вземе, но как ще осигури на тази федерация милион и двеста хиляди лева, нали ще трябва да го подпише вашия колега”, обърна се към правосъдния министър народният представител от БСП.

„Няма да стане така, както го мислите, г-н Славов. Докато има корумпирани политици – ще има корупция. В промените за Конституция предлагате съдът, добре, ще бъде независим. Но прокуратурата? Пак я оставят в ръцете на политиците. 6 човека от прокурорската колегия ще определя Народното събрание. Но това Народно събрание, тези същите ще определят, не други”, заключи Георги Свиленски.Свиленски: Използват Европа и Конституцията за параван – зад него рушат и си разпределят държавата

Социалистът със снимки от Виена, Берлин и Будапеща в студиото на „Панорама”: Европейците си пазят паметниците, тук ги унищожават под командата на държавни служители.

Прокуратурата да провери защо заверките на разрешителните, които Областната управа публикува, са с дати след събарянето -  от 14 и 15 декември. След снимките, Свиленски показа и документи: „Управляващите твърдят, че това не е паметник, че това е някаква постройка, може би бетонен гараж, който трябва да бъде премахнат за 2 дни. Ето, регистър на паметниците, Столична община, пише: Паметник на Съветската армия – архитектурно културен ансамбъл”, каза Георги Свиленски и добави: „Срещу това, документи, необходими за събарянето, местенето и рушенето – една страница”.