БСП-“Средец” към Трайков: Паметникът на Съветската армия не е опасен - опасно е отношението Ви към историята и управлението

Дек 12, 2023 СОФИЯ Новини БСП 0 547

Социалистите посочиха опасни обекти в района и призоваха за реални действия там

ОБРЪЩЕНИЕ

на членовете на Изпълнителното бюро на РС на БСП „Средец“

Уважаеми г-н кмете,

Обръщаме се към Вас във връзка с последните Ви изяви в националните медии, касаещи Паметника на Съветската армия. Посегателствата срещу въпросния паметник не датират от последните дни, а са част от поредица опити за унищожаването му през последните над 30 години. Ще Ви припомним, че през месец февруари 2022 г. бяхме свидетели на поредния епизод от борбата на „граждани“, „специалисти“ и „общественици“ със същия паметник, срещу което остро реагирахме с политическа позиция. Този път, в отчаяните си опити да подмените историята, унищожавайки символите, свидетелстващи за отминалите събития, прибягнахте към „хитрост“. Смятате, че обявяването на фигурите от паметника за опасни Ви дава право да извършите по същество „скрит“ демонтаж на паметника. Привидната загриженост за сигурността на гражданите обаче не може да бъде алиби за унищожаването на публична собственост, каквото всъщност е демонтажът, преместването или разрушаването на паметници.

От казаното от Вас в ефира не става ясно защо частите от монумента са определени като опасни, след като ни уведомявате, че въпросните фигури предстои да бъдат транспортирани на място, където тепърва ще бъде прегледано състоянието им. Отделянето на части от паметника по същество представлява нарушаване на целостта му, при това без да е изяснено дали това е наложително.

Въз основа на споделеното от Вас в петъчната сутрин на 08.12.2023 г. у нас остава впечатлението, че не сигурността на гражданите е причината за демонтажа на част от паметника и не добруването на жителите на район „Средец“ и на софиянци е водещ мотиватор на действията Ви. Нещо повече – уверени сме, че Паметникът на Съветската армия не е толкова опасен. Поне не толкова опасен, колкото самата ограда, поставена около него, за да гарантира сигурността на хората, която по думите Ви е „съборена от бурята“.

Позволяваме си да Ви напомним и за други, не по-малко опасни обекти на територията на управлявания от Вас район. Такива са, например, състоянието на площад „Света Неделя“ и разкопките пред хотел „Балкан“, по които през целият ви предходен мандат не се извършват никакви дейности и стоят като мръсна дупка в самия център на европейската ни столица и се превърнаха в емблема на престъпната небрежност и нехайство към археологическите ни паметници, с които посрещаме всеки чуждестранен посетител в София. За съжаление, цял мандат не намирате време да привлечете общественото внимание към тази язва в района. Не по-малка опасност представлява и наскоро изградената пешеходна пътека с липсваща маркировка на ул. „Алабин“ (ъгъла с ул. „Цар Калоян“), през която ежедневно преминават стотици, а може би и хиляди пешеходци и автомобили. Не са ли опасни, според Вас, тротоарите в района с „движещи се“ плочки, които при всеки дъжд мокрят и спъват гражданите и са причина за не едно и две посещения на травматологичните отделения на големите болници? И не на последно място, ще Ви попитаме какво е мнението Ви за градинката пред хотел „Рила“, превърнала се в свърталище на бездомници и клошари, където хора се напиват, спят и задоволяват физиологичните си нужди на открито в самия център на града пред погледите на минувачите. Няма как да не Ви е направило впечатление, тъй като въпросната градинка се намира буквално под прозореца на кметския Ви кабинет. Освен, че състоянието ѝ не подобава на централната ѝ локация, въпреки извършения от Вас ремонт, след всеки дъжд пространството в средата се превръща в езеро, в което наред с всевъзможните боклуци и в момента плува дюшек на някой от „домуващите“ там. И това са само малка част от опасностите, дебнещи в централния софийски район, в следствие от не доброто управление, които според нас са с по-голям приоритет пред Паметника на Съветската армия.

Въз основа на изброеното дотук си позволяваме да се обърнем към Вас с настояването поне през втория си мандат да запретнете ръкави и да започнете да изпълнявате задълженията си на кмет, за какъвто сте избран и да спрете да разходвате публичен ресурс в задоволяване на лични и идеологически пориви за борба с историята и паметниците.