Иван Ченчев: Държавата трябва приоритетно да инвестира в културата и спорта, те са крайно недофинансирани

12.12.2023 г.

„Г-н министър, бюджетът, освен числа, показва и отношение, а ние отношението Ви към културата го видяхме с този бюджет.“ Така се обърна заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев към министъра на финансите Асен Василев.

По неговите думи допълнителните 68 млн. лв. ще задоволят на първо време крайните нужди на хората от сектор „Култура“, ще се подобрят заплатите им, ще се реализират някои проекти, но няма да стигнат за други дейности.

„Българските музеи съхраняват над 8 милиона недвижими експоната. Тяхната задача те я вършат перфектно – да съхраняват и опазват културно историческото наследство, друг е въпросът обаче какво им трябва за тази дейност и те достатъчно добре финансирани ли са. Културата не е само до съхраняване и опазване, там трябва и инвестиране“, подчерта Ченчев.

По отношение на спорта социалистът посочи, че обявената от финансовия министър програма за споделено финансиране с общините от 10 млн. лв. ще е неработеща, а парите за нея – прекалено малко.  

„И сектор „Култура“, и сектор „Спорт“ до момента бяха най-недофинансираните сектори в страната. Така че в бъдеще, когато правите бюджет или актуализация на бюджет, имайте предвид това – тук не става дума само за фонд „Работна заплата“, тези сектори са изключително важни и би трябвало да станат приоритетни за държавата“, заключи Иван Ченчев.