Иван Френкев, бивш председател на КЗП: Вместо КЗП да защитава потребителите – потребителите плащат за безобразията на назначеното от Радев ръководство

Дек 08, 2023 Новини БСП 0 324

Използва ли се Комисията като нечия бухалка? Скандалите извират всеки ден – „Билла България“, избирателни проверки на фирми за бързи кредити, кампанията срещу фирма за протеинови барчета

Покрай скандалите около "Сглобката" (бюджет, „Пирогов“, военна помощ за Украйна…) една тема остава встрани, а тя засяга абсолютно всеки един гражданин в България. Това е темата за потребителската защита.

Около КЗП ври и кипи! Проведеното заседание на Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите, която разглежда и дейността на Комисията за защита на потребителите (КЗП) беше повече от скандално.

Стана ясно, че назначената в разрез със закона от президента Румен Радев и Гълъб Донев комисия е на ръба на оцеляването. За една година, КЗП от уважавана институция с добър авторитет, затъна в скандали и корупция. Членовете на ръководството на КЗП не се понасят помежду си. Пишат доноси един срещу друг, сезират всевъзможни институции, а председателят управлява комисията еднолично, като бащиния. Ръководство не работи с министъра на икономиката и не ходи, когато го извикат на заседание в парламента, нито представят анализ на законодателството.

За последната година има рекорден брой сигнали срещу КЗП в Инспектората на МИИ. Комисията аутсорсва основни дейности на външни адвокатски кантори, с оправданието, че няма капацитет. Масово са наемани адвокати за изпълнение на функции на комисията. Което е в пълен разрез с досегашната практика. Същевременно близо 1/3 от състава на КЗП е подменен. Оправдават се с ниските възнаграждения, но реално не направиха нищо в тази посока.

Миналата година, преди да бъда незаконно освободен, с легитимно избраното ръководство представихме пред МИИ бюджет на КЗП с мотивирани предложения за увеличаване на възнагражденията на служителите. Имахме подкрепа от министър Нинова, процедурата тръгна.

Настоящето ръководство трябваше да защити интереса на служителите си за да запази и развива капацитета на КЗП по отношение защитата на потребителите. Вместо това, когато служителите излязоха на протест с искания към служебния премиер Гълъб Донев, настоящето ръководство побърза да ги притисне да се приберат.

Създава се впечатлението, че Комисията не работи в интерес на потребителите и институциите, нито дори защитава собствените си служители, а се използва за нечия бухалка. Примерите буквално извират през последните седмици. Избирателно са проверени само 25-30% от фирмите за бързи кредити, от които се възползват най-уязвимите потребители.

От директора на "Билла България" разбрахме, че му е налаган административен тормоз, заради което отказа да се включи в инициативата на МИИ "Достъпно за вас". Започналата кампания срещу фирма-вносител на протеинови барчета и търговците, които ги предлагат се очертава да бъде пълно фиаско, а щетите за бюджета на КЗП ще бъдат в стотици хиляди без да се смятат евентуалните претенции за пропуснати ползи. Вместо да защитават правата на потребителите, ще трябва потребителите да плащат за безобразията на незаконно назначеното от служебния кабинет ръководство.

Обръщам специално внимание, че е добре членовете на парламентарната подкомисия да се запознаят по-подробно с тази кампания срещу протеиновите барчета и как така след сигнал на частно лице и на НПО цялата комисия се задейства толкова активно? Дали има нарушения при взимането на пробите и като цяло има ли надхвърляне на компетенции?

Комисията работи по 16 закона и 32 наредби, а това я прави най-важният орган, прилагащ законодателството за защита на потребителите в България и осъществяващ административен контрол върху целият вътрешен пазар. Основната цел на този контрол е да създаде среда, където потребителите да се чувстват спокойни и сигурни. От първостепенно значение за всеки един от нас е този орган да работи спокойно, активно и качествено. След проведеното заседание на подкомисията стана ясно, че откакто това ръководство е начело на КЗП, това не се случва.

Не само този състав трябва да бъде освободен, но трябва да се потърси отговорност от президента Румен Радев и служебното му правителство. Те носят отговорност за назначенията си, защото миналата година, незаконосъобразно отназначиха редовно избран състав на КЗП с влязъл в сила 5 годишен мандат, за да назначат настоящите, които сринаха по невиждан начин комисията.

В медиите вече излезе информация, че назначението е станало без задължителното одобрение на Правна дирекция на Министерски съвет, поради очевидното закононарушение. Румен Радев, Гълъб Донев и Никола Стоянов са знаели за това, но въпреки това са извършили незаконната смяна, което е престъпление. Така действаше кохортата не само в КЗП, а навсякъде в държавата и за това отговорността за разбиването на институциите трябва да бъде носена от президента и служебните му министри.

Премиерът акад. Николай Денков и министър Богдан Богданов трябва да направят избор: да изпълнят закона, да възстановят справедливостта и да поправят злините на Румен Радев или да си затворят очите, да неглижират за пореден път потребителите и да влязат в безпринципни договорки.