Петър Димитров: ЕК заделя 5 млрд. евро за стабилизиране на европейската икономиката

След газовата криза модернизацията на Чирен е наложителна Решението на Европейската комисия да задели над 5 млрд

След газовата криза модернизацията на Чирен е наложителна

Решението на Европейската комисия да задели над 5 млрд. евро за стабилизиране на европейската икономиката е категорично. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който е на посещение във Варна. По думи на министъра голяма част от тази сума, около 3.5 млрд. евро, ще бъдат заделени за енергийни проекти. Разбира се, България участва с желанието да получи повече от тези пари, категоричен беше Димитров. По думите му разпределянето на сумата ще е труден процес, тъй като за тези пари се борят всички страни-членки и всяка държава ще отстоява националния си интерес. Петър Димитров допълни още, че на провелата се вчера среща в Брюксел са присъствали 27 енергийни министъра, като са били разисквани важни за Европейския съюз въпроси.

Министърът каза още, че се надява България да получи 40 млн. евро за разширение на хранилището в Чирен. Както се оказа по време на газовата криза, положението щеше да бъде трагично, ако не разполагахме с Чирен, коментира Димитров. По думите му за газовото хранилището има две сериозни намерения. Първото е да се разшири самото хранилище като това не означава изграждането на нови пещери, а увеличаване на налягането на газа. Второто намерение е дневното потребление на газ в България бъде равен на дневния добив на синьото гориво. Според Петър Димитров, ако тези промени станат реалност, страната ни ще бъде предпазена за доста по-дълъг период, ако възникне нова газова криза. Цялата инвестиция по увеличаване капацитета на хранилището в Чирен, както и неговата модернизация, ще струва около 250 млн. евро. Петър Димитров коментира, че преди газовата криза никой не би и помислил за подобно нещо, но в новата ситуация не би могло да се мине без модернизация на Чирен.

Министър Димитров каза още, че 200 млн. евро са отпуснати по проекта “Набуко” .Ние се надявахме да получим повече пари, но за съжаление сумата бе намалена до 200 млн. евро, коментира Димитров.

100 милиона евро са заделени за изграждане на индустриални зони в България. Изграждането им е част от антикризисните мерки, които са предприети в условията на финансова криза. Петър Димитров коментира, че на този етап кризата не се е отразила изключително сериозно върху България, но все пак се правят постъпления за олекотяване на негативните последици от нея. Вече има готовност за реализирането на 13 зони, които вероятно ще се финансират от националната компания “Индустриални зони”. Петър Димитров допълни, че има готовност за стартиране изграждането поне на една зона във Варненския регион. Той подчерта, че индустриалната зона, която трябва да бъде изградена във Варненския регион, няма особен статут, тъй като предназначението й е да се използва за индустриални цели.

Имаме готовност да включим 4-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй", но ни е необходимо разрешение от Европейската комисия, каза още министър Димитров. По думи му твърденията, че четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще започне работа на 15 февруари са абсолютно неправилни.