Мая Димитрова: Битката между управляващите е за докопване до 8-те милиарда от Здравната каса

Дек 01, 2023 Новини БСП в медиите 0 820

01.12.2023

"Ние от ПГ на "БСП за България" сме заявили многократно, че няма да подкрепим нито един от трите бюджета. Няма да ги подкрепим, тъй като сме свидетели как самите управляващи в здравна комисия - сами не подкрепиха бюджета си. И това означава, че този бюджет служи за уреждане на сметки, както и за докопване до 8-те милиарда от здравната каса." Това заяви народният представител от БСП Мая Димитрова в ефира на Nova News.

Тя обясни, че от БСП ясно са показали своята позиция през вчерашния ден, която е против избора на подуправител на здравната каса. "По този начин изразихме ясно мнението си за разлика от други като Възраждане и ИТН. Всички бяхме свидетели на това, че подуправителя на здравноосигурителна каса беше избран със 103 гласа. Колегите от ИТН и Възраждане не гласуваха и по този начин е ясно, че те са тези, които реално подкрепиха избора на подуправител", уточни депутатът от БСП.

"Между първо и второ четене ще направим нашите предложения както в бюджета за здравната каса, така и в останалите бюджети. Вчера представители на нашата ПГ проведоха срещи с КНСБ. На тези срещи ние поехме ангажимент да внесем всички техни искания в бюджета. Тъй като считаме, че тези искания са основателни. Друг е въпроса доколко ще бъдат подкрепени от останалите колеги в НС. Ще искаме и неща, за които сме настоявали отдавна. Това са неща свързани със социалната сфера и увеличаване на майчинството за втората година, което да следва минималната работна заплата. Ще подкрепим увеличаването на вдовишките добавки - и въобще всичко свързано със социалната политика и подобряване живота на хората", коментира тя за срещата между представители на БСП и КНСБ, както и за приоритетите на социалистите в новия бюджет.

В заключение Мая Димитрова изрази подкрепа към животновъдите, които искат повече средства. "Защото всички сме наясно, че това е отрасъл, който изисква много труд. Продукцията, която те произвеждат за съжаление се изкупува на много ниски цени и хората правят всичко възможно да задържат стопанствата си", завърши народният представител от БСП.