Иван Иванов: Взаимодействието на БСП с леви, центристки и патриотични партии върви успешно

Дек 01, 2023 Новини БСП в медиите 0 799

Исканията на животновъдите и на КНСБ са основателни и справедливи - БСП ще излезем с конкретни и аргументирани предложения за Бюджет 2024 между първо и второ четене

Да спрем с лицемерието - хората на Мая Манолова играха срещу БСП, в подкрепа на ГЕРБ,  в Шумен и Сливен. „Лявото” им очевидно е някъде в кошчето, реагира социалистът

„Протестът на животновъдите е абсолютно справедлив. И ние, от БСП ще направим аргументирано предложение между първо и второ четене за по-висок и справедлив процент в бюджета в частта за земеделие. За да могат животновъдите да бъдат компенсирани за загубите, които търпят в резултата на войната в Украйна”.

Това заяви в ефира на Nova news народният представител от „БСП за България” и бивш земеделски министър Иван Иванов.

Той припомни, че БСП не е прекъсвала разговорите със животновъдите и че началото на сегашните субсидии, които те получават, е поставено по време на управлението на БСП в земеделското министерство. „В момента проблем е неправилното разпределение на субсидиите и липсата на комуникация, но най-големият проблем е липсата на тези средства в бюджет 2024”, посочи Иван Иванов.

Той определи като шок новината от заседанието на ресорната комисия вчера, че финансовото министерство не одобрява искането на Министерство на земеделието над 440 милиона да бъдат включени в бюджета за 2024 г. и разпределени за покриване на извънредните разходи на земеделските производители в резултат на войната в Украйна.

„Не завиждам на министъра на земеделието, който и да е той, как ще се справи следващата година, ако това не бъде поправено, но по-важното – не виждам как  земеделците изобщо ще преживеят годината”, реагира социалистът.

Минути преди срещата на БСП с КНСБ в Народното събрание, Иван Иванов заяви, че исканията на синдиката са основателни и справедливи. „Те ще бъдат подкрепени и внесени от нас като предложение между първо и второ четене в Бюджет-2024. Защото, има сектори, които наистина са забравени през последните години, а ширещата се инфлация по никакъв начин не отразява техните доходи”, посочи народният представител от БСП. Той добави към предложенията, които социалистите ще внесат силния социален пакет, както и средствата за служителите на в МВР и земеделието.

В разговора за лявото обединение Иван Иванов подчерта: „Факт е, че бяха поканени 16 партии и се проведе наистина с тях смислен разговор, с точни и ясни резултати. Факт е, а и вие го чухте от оплакванията на г-жа Манолова, че не беше поканена. Но е факт, че затова си има съответните обективни причини”.

В отговор на водещата, цитирала имената на Мая Манолова, Татяна Дончева, Костадин Паскалев, социалистът се обърна към нея: „Вие изредихте имената на доскорошни членове на БСП, които очевидно търсят някаква политическа реализация на гърба на бившата си партия. Да припомня последните думи с г-жа Манолова – „Да с БСП, но с това ръководство – не”. Не съм сигурен, че те са в позиция да поставят каквито и да било условия по отношение на това членовете на БСП кого си избират като ръководство. Но, така започвайки разговора - те го обричат от самото начало. Затова, не виждам смисъл да коментираме оттук нататък, тъй като всичко, както виждаме, се гради на базата на едно противопоставяне и разцепване на лявото пространство.”, заяви социалистът.

По думите на Иван Иванов идеята за обединение в ляво като успешна формула върви в момента. „И срещата, която направихме с тези 16 партии и формации, дадоха изключително положителен резултат. Това, че г-жа Манолова и компания не са в момента в Парламента, не им дава основанието да хвърлят тази жлъч върху БСП”, добави Иван Иванов.

Той беше категоричен, че е видимо как БСП върви в положителна посока като партия и резултатите от местните избори са го показали. И даде пример с Шумен: „Там Левицата издигнаха алтернативен кандидат в подкрепа на ГЕРБ, изцяло играеха с ГЕРБ, а БСП успя да запази позициите си и с чисто партиен кандидат спечели изборите”.

В отговор на реплика на водещата за Сливен, Иван Иванов каза: В Сливен направиха всичко възможно да разбият БСП и да играят против БСП, също за да подкрепят кандидата на ГЕРБ. Да ви припомня, че техният кандидат излезе с официална подкрепа за ГЕРБ. Разбирате ли лицемерието им?”, реагира социалистът.

„На много места Левицата участва със свои кандидати и попречи на БСП да постигне много по-добри резултати. Когато те загърбят своите субективни възприятия за правенето на лява политика – са добре дошли. Но, виждаме, че днес всичко от тяхна страна се върти около някакви личности, идеите са загърбени някъде встрани, идеологията е хвърлена в кошчето”, заключи Иван Иванов.