Проданов: Момчетата в сглобката се скараха за 8 милиарда – златният пръст на „Възраждане” реши избора

Дек 01, 2023 Новини БСП в медиите 0 394

Вместо към тези, които генерират свръхпечалби, управляващите се вторачиха в работещите и данък „бакшиш”. БСП внася обратното - облагане на банките и освобождаване на младите хора от данък, заяви социалистът

Доброто взаимодействие от местните избори на партии-съмишленици, което даде добри резултати, да бъде продължено - това събра БСП с формациите в ляво, център и патриотичния спектър

 

 „За какво се караха момчетата вчера ли– заради 8 милиарда, за това кой да ги управлява, кой да усвоява повече. За бюджета на Здравната каса. Станахме свидетели на грозни сцени. Станахме свидетели и как за пореден път бутонът на „Възраждане” беше натиснат, тъй като без „Възраждане”  нямаше как да бъде избран подуправителят на НЗОК. Управляващата сглобка, се вижда, яко скърца – ПП и ДБ не подкрепиха кандидатурата на Момчил Мавров, която е на ГЕРБ и ДПС”,

Това заяви народният представител от „БСП за България” Христо Проданов пред „Денят ON AIR. 

„Отстрани човек трудно вече може да разбере кой на кого е в тази сглобка”, отговори социалистът на репликата на водещата, че кандидатурана на подуправителя на НЗОК била на ГЕРБ, като даде още един пример: „Той и министърът на вътрешните работи уж беше на ПП, пък после се оказа, че бил на ГЕРБ. Това се случва в мъглата, обгърнала българското управление”.

„БСП има принципна позиция. Наред с това стана ясно, че има съмнения около професионалната  репутация на предложения кандидат за подуправител на НЗОК, информации за водени дела. Ние не можем да гласуваме за един човек, от който после да почнем да се отричаме. Но той беше избран със златния пръст на „Възраждане”, посочи още Христо Проданов. 

Социалистът беше категоричен, че на първо четене БСП ще гласува против бюджета за 2024 г. „На второ четене ще подкрепим това, което ще подобри доходите на хората и социалните придобивки. Ще внесем наши предложения”, заяви Христо Проданов, сред които освобождаването на младите хора до 26 години да не плащат данък, за да могат да започнат работа, да се стабилизират. 

БСП ще внесе предложение за облагане с данък на свръхпечалбите на банките. „Не е нормално да оставиш банките извън обхвата на увеличението на данъците, при положение, че за миналата година те имат над 2 милиарда генерирани печалби. Вместо към тези, които генерират свръхпечалби, управляващите се вторачиха в парите на нискодоходните групи и в данък „бакшиш”. Кой получава бакшиш – таксиметровите шофьори, сервитьорите в заведенията, коита често са млади хора, студенти, работещи, за да си плащат образованието”, коментира народният представител от БСП.

„Очевидно е, че става дума за лобита, за извиване на ръце, борба за усвояване на едни пари – формирането на едно правителство като сглобка води до такъв начин на управление”, заяви социалистът и даде пример с факта, че в повечето случаи вече в комисиите падат предложенията на сглобката, а изведнъж в зала се приемат.

В разговора за управлението социалистът каза още: „ПП и ДБ извършиха предателство спрямо всички, които протестирахме и искахме смяна на модела ГЕРБ. Те направиха възможно този модел да се върна в България – Пеевски вече е водещ политик, законодател, всеки ден дава тон на Парламента, а Бойко Борисов е по-чист от момина сълза”. 

По думите му управляващите разиграват театър. „Ако нещата са искрени, ако това правителство има живот и може да управлява – то ще се случва ли всичко това, на което ставаме свидетели вече всеки ден? Или за пред хората се правят някакви скандали и театрални постановки, иначе – кучетат си лаят керванът си върви”, реагира Проданов. 

Той припомни политическите намерения и послания, заради които беше създаден този кабинет като Шенген, Еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост: „Има ли по политическите им приоритети и метър напред? Не знам какво казва Борисов, но след Нидерландия, да не се окаже и метър назад. Но, да не броим метри, защото още сме в изходна позиция. Бяхме прави за това, което от БСП казвахме на хората - че това правителство се прави, за да изпере Борисов и Пеевски. Ето, случва се в момента – „Барсенлонагейт” не съществува, Гешев не е главен прокурор, смениха си го с по-удобен”, посочи народният представител от БСП.

В разговора за Конституцията Проданов коментира: „Конституцията е основен закон, който през последните 35 години изведе България през доста бурни политически времена и се справихме сравнително добре. За да промениш основния закон, трябва да са налице две основни неща: политическа стабилност и мъдри хора, които наистина да могат да направят тези промени.  В момента няма нито едно от тези две условия”.

В отговор на реплика на водещата за Плановете на Пеевски промени в Конституцията да има, социалистът отговори: „Плановете на Пеевски се случват – това е очевидно. Жалко е за България. Защото, това което в момента ражда сглобката ни води към дъното”.

„Вотът на недоверие е парламентарно средство, за да изразиш несъгласието си начина на управление, да посочиш проблемите. Не сме обсъждали тема за следващ вот, но повярвайте, не е трудно да се намери такава, защото провалите са във всеки един сектор”, каза Проданов в отговор на въпрос готви ли БСП следващ вот на недоверие.

По думите му животновъдите са в правото си да протестират. „Обещаното на земеделците от Меморандума е изключително малко на фона на това, което управляващите дадоха за прословутите „страйкъри”. „Страйкъри”, самолети – дотук между 8-10 милиарда, които бяха вкарани в американската икономика, без България да е получила нещо. В същото време управляващите се учудват откъде да намерят 15 милиона за земеделците. Това е продажна политика”, реагира народният представител от БСП. 

Христо Проданов посочи, че една от важните теми, обсъдена на срещата за обединението на БСП с партии в ляво, център и патриотични формации е била местните избори. „С голяма част от партиите работехме заедно по места. Другото важно, което се обсъди е всички партии, които мислим еднакво, да обединим усилията си”. 

„Доброто взаимодействие от местните избори, дало добри резултати – да бъде продължено.  Това решихме. Предстоят още срещи, работни групи по секторни политики, обща политическа рамка – БСП като парламентарна партия да защитава тази рамка в НС. И взаимодействие на следващи избори, надяваме се на предсрочни, защото това, което се случва всеки ден става все по-вредно за България”, очерта акцентите в лявото обединение социалистът.

В разговора за ситуацията в Столичния Общински съвет и предложението на лидера на БСП за възможността за модела „Рашидов”, Проданов посочи: „Това е принцип. И ние не сме били изключително щастливи от това, че трябваше да подкрепим Вежди Рашидов, но трябваше да бъде преодолян този тупик, в който Парламентът беше изпаднал. Какво решение ще се вземе – е въпрос пред Общинския съвет на София”.