Гьоков за бюджета на ДОО: Проста счетоводна сметка без политики за повишаване на доходите и намаляване на неравенствата

Замразяването на социалните плащания е неприемливо. БСП ще предложи алтернативни мерки

„От БСП няма да подкрепим бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024 г. В него няма дори малки стъпки за решаване на огромните за България проблеми – демография, бедност и неравенства. Дори имам съмнения, че точно тези проблеми ще се задълбочат.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков от парламентарната трибуна.

По неговите думи проектът на закон за консолидирания бюджет на ДОО за 2024 г. е съставен по аналогичен начин на този от 2023 година, като в него не са предложени никакви изменения, които по някакъв начин да са свързани с реализирането на конкретни политики по приходите и разходите.

„Ако нямаше някои рестрикции в разходната част, бих казал, че предложения за 2024 година проект е „копи-пейст“ на миналогодишния с отразени в известна степен инфлационните процеси. Бюджетът прилича на една проста счетоводна сметка – приходи разходи и няма никакви политики по приходите как да се увеличи събираемостта на осигуровките, как да се изсветли икономиката и да се намали сивия сектор, да стане осигурителната система по стабилна и в по голяма степен самофинансираща се, няма и политики по разходите в посока на повишаване на доходите и намаляване на бедността и неравенствата, освен законово предвидените увеличения и индексации“, обобщи Гьоков.

Той определи като неприемливи замразяването на социалните плащания, като майчинството и обезщетенията за безработица, независимо от мотивите за това. „Групата на пенсионери, безработни, а и други осигурителни групи, например майките, са с най-голям социален риск и с техните ниски доходи генерират високата степен на бедност и високите нива на неравенство в българското общество. Доходите им от осигурителни плащания, които за по-голямата част от тях са единствени, не им гарантират ресурс достатъчен за покриване на жизнения минимум“, посочи социалистът.

Бившият министър на труда и социалната политика обясни, че линията на бедност за 2024 г., която ще е в размер на 526 лв., ще покрива едва 30% от жизненият минимум и по никакъв начин не кореспондира с европейските изисквания да е поне 80% от жизнения минимум.

Георги Гьоков изрази задоволство, че от следващата година ще се прилага предложения от БСП механизъм за определяне на минималната работна заплата, според който тя ще бъде 933 лв., както и увеличаването на вдовишката надбавка от 26,5% на 30% - отново дългогодишно настояване на левицата. Той маркира и нуждата от механизъм за определянето на средния осигурителен доход и припомни на финансовия министър, че и той е изразявал виждане в тази посока.

„Осъвременяването на пенсиите по швейцарското правило с привидно не малките 11% означава само едно - че инфлацията и общото нарастване на средния осигурителен доход през предходната година са били високи. И като отчетем, че е предвидено това да стане от 1 юли – става ясно, че това увеличение ще бъде „изядено“ от инфлацията през първата част на годината още преди да е получено. Т.е. не се забелязва никаква политика за възстановяване на справедливостта в пенсионната система“, отчете Гьоков.

„Между първо и второ гласуване БСП ще внесе и ще представи нашите алтернативни политики. Те отново няма да са популистки, а дълбоко премислени, съобразени с възможностите на бюджета и ще бъде ясно посочено откъде ще бъдат финансирани“, каза в заключение народният представител.