Георги Гьоков: БСП не подкрепяме бюджета на НЗОК – в него няма политики за подобряване на здравната система

На сглобката на ѝ пука за решаването на проблемите в здравеопазването, а само за усвояването на 8 млрд. лв. бюджет, смята депутатът

„От БСП изразяваме принципната си позиция, че няма да подкрепим представения проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г.“ Това заяви народният представител Георги Гьоков от парламентарната трибуна.

„Този бюджет остава далеч от очакванията на българското здравеопазване за бюджет, който да решава поне основните проблеми в системата. Има прекалено много мотиви в посока неподкрепа“, добави Гьоков.

Той обърна внимание, че бюджетът на НЗОК, заради гласовете на ГЕРБ-СДС, не е бил приет в Комисията по здравеопазване. „Дали мотивите на ГЕРБ са били чисто експертни или са имали цел сплашване, извиване на ръце, заплашително размахване на пръст, за договорки и разпределяне порциите на властта, ще видим на гласуването на бюджета в зала. Подкрепа от страна на ГЕРБ–СДС ще означава, че мотивите в комисията са били задкулисни и няма как да не правят препратка към връзката – подкрепа на бюджета на НЗОК и избора на подуправител на същата тази каса“, коментира социалистът.

„Един милион българи, около 15% от населението, са без здравни осигуровки. Това трябва да е сериозна причина за безпокойство заради ограничения достъп до медицинска помощ, но не виждаме стъпки за преодоляване на този проблем. От БСП не виждаме никакви политики в този бюджет. Само това е достатъчно и задължава да се противопоставим на едно такова разпределение на публичните средствата за здраве, каквото се прави с бюджета за 2024 г.“, категоричен бе Георги Гьоков.

По думите на народния представител с рекордните над 8 милиарда лева бюджет, при липса на политики и реформи, става ясно, битката за овладяването на НЗОК от различните части на сглобката е била за това кой ще разпределя тези средства.

„И става ясно, че на никой от сглобката не му пука за решаване на проблеми в здравеопазването, а само за усвояване на пари, на много пари“, подчерта депутатът от БСП.

„Увеличението с 23% на разходите за извъболнична помощ е похвално, но се прокрардва съмнението дали могат да се усвоят тези средства, имайки предвид как е настройвана години наред здравната система. азходите за българското здравеопазване продължават да бъдат ориентирани предимно към болничната помощ и лекарствените продукти. Отговорът с усвояването увеличените средства може да дойде само ако се увеличат съществено договорените в Националния рамков договор (НРД) цени на медицинските услуги и се премахнат т.н. „регулативни стандарти“, с които се ограничава броят на направленията за специализирана извънболнична помощ“, посочи Гьоков за параметрите на бюджета.

Той видя в увеличените 15% средства за болнична помощ реверанс към болниците, особено към частните, и твърде голяма вероятност това да стимулира допълнително свръх хоспитализацията и отчитането на фиктивни пациенти заради възможността лесно да се усвояват средства за болнично лечение.

„Проблемът с големия брой хоспитализации за лечение на състояния, които биха могли да се лекуват ефективно в условията на извънболничната помощ, не намира решение с този бюджет“, обобщи народният представител от БСП.

По неговите думи увеличението на парите за лекарства едва ли ще реши проблема с ниските нива на реимбурсиране на лекарствата. И обърна внимание, че това се случва на фона на липсващи лекарства в аптечната мрежа, заплащани от НЗОК.

„Необходимо е да се отбележи, че средствата, предвидени за домашно лечение на територията на страната, за които не се изисква протокол, са намалени с 5 млн. лв. Това предполага редуциране на тази част от стойността на лекарствата, която е заплащана от НЗОК за най-масово употребяваните лекарства - за хипертония, диабет, антибиотици и др.“, обърна внимание Гьоков.

Той подчерта, че на този фон, увеличението на средствата за лекарства, назначени с протокол, за които се извърша експертиза е с 98 милиона до сумата от 699 милиона лв., но това са лекарства с особено висока цена, отпускани на ограничен контингент пациенти, поради което са привлекателен обект за корупция.

„Здравноосигурителните плащания за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги, са увеличени с 19 милиона лв. до 162 милиона лв. Това звучи добре на пръв поглед, но при условие, че сме още твърде далеч от технологичните нива на медицинските изделия достигната в другите европейски страни, а пациентите плащат или доплащат от джоба си много сериозни суми. НЗОК не заплаща или заплаща частично медицински изделия за болнично лечение, средствата, заплащани от пациентите надхвърлят 220 милиона лв. годишно,  та едва ли тези достигнати 162 милиона лева ще са достатъчни. Освен това, тази практика продължава да бъде генератор на добре известни корупционни схеми и представлява пряко нарушение на Конституцията, която гласи, че гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и на безплатно ползване на медицинско обслужване. Не се забелязват политики за преодоляване на тези корупционни практики. За разрешаване на тези  проблеми е необходимо Здравната каса да заплаща изцяло всички медицински изделия“,  каза още Георги Гьоков.