Георги Гьоков: Бюджетът на управляващите замразява социалните плащания

Увеличението на пенсиите ще бъде изядено от инфлацията, категоричен е социалистът

"Ние от БСП няма да подкрепим бюджетите нито на Държавното обществено осигуряване, нито на Здравната каса, нито бюджета на държавата. Мотивите са много точни и ясни - няма политики. " Това заяви народният представител от БСП Георги Гьоков в ефира на BGonAIR.

По думите му може привидно за пенсионерите 11% увеличение да са голяма радост, но когато се отчете инфлацията от над 9% - то увеличението се изяжда поне наполовина. "Останалите осигурителни плащания са замразени. Минималното дневно обезщетение остава 18 лева, но ако следваме логиката то да е 60% от минималната работна заплата - то трябва да бъде над 26 лева. Така стои въпросът и с майчинството за втората година, въпреки създадените обществени очаквания, че то ще бъде равно на минималната работна заплата. Замразени са всички плащания, което означава, че те ще бъдат на нивата от миналата година. И при наличието на инфлация и други процеси - хората няма да живеят по-добре през следващата година", допълни той.

"Механизмът за увеличението на минималната работна заплата и свързаните с нея плащания беше направен по предложение на БСП, след като го внасяхме над 47 пъти в зала. И е факт сега, но се чуват гласове от различни среди, че отново ще правим дебати как да се определя минималната работна заплата. Може би трябва да се водят разговори, но те трябва да са в посока как механизмът да бъде по-добър. За мен тези призиви за промяна на механизма целят по-скоро ощетяване. Трябва да обърнем внимание, че минималната работна заплата, освен че се отразява на разходната част на всички бюджети, се отразява и на приходната част, защото започват да се плащат по-високи осигуровки. Максималният осигурителен доход е странна величина, която зависи кой я интерпретира. Моят прочит за това е отрицателен за наличието въобще на такъв. Защо всички не се осигуряват на реалните си доходи, а трябва да има таван? Осигурителната тежест на този, който получава минимална заплата е 37%. Но който получава над тавана - осигурителната тежест върху него започва да намалява. Лишаваме голяма част от хората, които имат възможност да се осигуряват на по-големи заплати, да взимат по-висока пенсия в последствие. Дори получавам изключително много обаждания от хора, които имат възможност да се осигуряват на по-високи доходи, но заради сближаването на максималния и средния осигурителен доход - техният индивидуален коефициент във формулата за пенсиониране намалява. Трябва да се обвърже максималния осигурителен доход със средния за страната. Когато е създадена нашата пенсионна система през 2000-та година - идеята е била максималният осигурителен доход да е 10 минимални работни заплати. Т.е сега трябва да е над 9000 лева, но не е допустимо, според хората. Но може да се направи един механизъм и има какво да се желае", категоричен бе Гьоков за нуждата от промяна в механизма по който се определя максималния осигурителен доход.

Той определени като огромна грешка поведението на онези, които предлагат замразяването на майчинството. "То не е социална помощ или воля на управляващите. То е обезщетение. Това са били работещи хора, които са се осигурявали. И затова трябва да получат такова обезщетение, което им дава възможност да живеят нормално. В България детските са на изключително ниски нива. Градската ни среда не е пригодена за деца, хората не могат да си позволят да наемат детегледачки заради ниските доходи. Разбирам, че държавата няма възможност да даде по-голям размер на детските заради финансовите си възможности, но от гледна точка, че ние искаме да решаваме демографските проблеми, както и тези с бедността и неравенствата - трябва да се мисли в тази посока. Ние от БСП ще предложим такова увеличение на детските надбавки. В тези бюджети няма нито една политика, която да решава основните проблеми на българина, както и приоритетите, които си е поставила държавата. Тези бюджети няма да водят до ускорено икономическо развитие. Тези бюджети не решават демографията, защото по никакъв начин няма да стимулират младите хора да раждат деца. Те не решават и нито един сериозен проблем с бедността и неравенствата", добави социалистът.

В заключение Георги Гьоков обясни, че обединението на левите в България се иска от хората, защото те в момента са в насипно състояние. "Единственият сериозен представител на лявото е БСП. Нормално и редно е да направим такива усилия за обединяване на лявото. Въпросът е на желание за включване. Пожелавам на това обединение да се развие", завърши той.