Вигенин: ПП проправиха с абсурдното си управление пътя на ГЕРБ и ДПС

Надявам се случилото се с Мая Манолова да е сериозно предупреждение и урок за Ваня Григорова – БСП е стълбът зад всеки ляв кандидат

„Вотовете на недоверие не се внасят единствено и само с цел да падне правителството, а да се насочи вниманието на хората към проблема. Ние постигнахме две неща. Едното – да фокусираме вниманието върху сериозните проблеми в отбраната и националната сигурност. Направихме го, колкото и да опитваха да кажат, че мотивите ни не са състоятелни, че бил слаб дебата. Всъщност, те очакваха малко по-различен вот, който да се насочи само по темата Русия-Украйна. Ние изкарахме на преден план много сериозни теми, свързани с дефицитите в отбраната, в начина, по който се гарантира сигурността, и то не само военната сигурност – и показахме, че там  правителството наистина не се справя”.

Това заяви в предаването „Офанзива” на Nova news зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България” Кристиан Вигенин.

По думите му това е и първият в историята вот, който се гласува близо седмица. „Както отбеляза и Корнелия Нинова – случи се, защото управляващите се рекетираха взаимно по различни теми. Това вече е ежедневна политика в парламента, в правителството, създава се несигурност. Вотът го показа още по-видимо”, посочи Кристиан Вигенин.

„Лидерът на управляващата партия иска оставката на собствения си министър, защото ние бяхме уверявани, че това са министри на „Продължанаме промяната” и единственият, който не е - е  Габриел. В същото време другите партии, чийто министър не е, казаха: Няма да подава оставка, той е добър министър. Особено Делян Пеевски. Министърът на вътрешните работи влезе в публични пререкания по медии с лидера на управляващата партия. В подобни критични ситуации ясно се видя, че министрите далеч не са само на ПП. Или вече не са – възможно е в периода между назначаването и към днешна дата да са се случили неща, които да са привлекли тези министри в друга орбита”, коментира зам.-председателят на БСП. 

Той визира и втори министър - министъра на електронното управление. „Там станахме свидетели също на странни медийни заявки – как лидерът на управляващото мнозинство плашел децата му. Абсурдни неща. Не знам те дали си дават сметка как изглеждат отстрани, но подобна система от ежедневни управленски абсурди не сме виждали в политиката от доста време”, заяви социалистът. 

Кристиан Вигенин заяви, че не очаква ротация, а по-скоро два възможни варианта – единият е пълно преформатиране на управлението, другият – разпад и нови избори, вероятно заедно с европейските.

„Смятам, че една част от министрите ще бъдат сменени, ще влязат политически лица от ГЕРБ, а вероятно и от ДПС, защото виждаме, че ролята на ДПС в това управление от подкрепяща се превръща във водеща. И сигналите са очевидни. Те вървят както през медиите, така и в Парламента. Виждате, че председателят на парламентарната група все още, вероятно скоро и на ДПС, създава ред, кара се на лидерите на другите партии, казва как да се гласува. И това се прави съзнателно, за да се види на камерите”, коментира народният представител от „БСП за България” 

„Не виждам вариант БСП да се включи в управление с това мнозинство и при такъв състав на Народното събрание”, категоричен, бе Вигенин в отговор на въпрос на водещия. 

„Нека не забравяме, че управляващото мнозинство лиши от Парламент държавата един месец, с цел да не ни бъде дадена възможност от трибуната на Народното събрание да критикуваме, да показваме грешките, надявайки се на по-добър резултат на местните избори. Не им се получи”, коментира още в ефира на Nova news зам.-председателят на Народното събрание.

В коментара си за „знаците на Пеевски” и думите му, че най-доброто предстои социалистът посочи: „Най-доброто ще предстои когато си отиде това управление и този Парламент. Ако перефразираме онези виц за песимиста и оптимиста, че по-лошо не може да стане, да не се окаже - че може. Защото по-голямо дъно на политика и управление едва ли е възможно. Ние ще продължим да бъдем опозиция, да предлагаме решения, внасяйки повече предвидимост и стабилност. Но, отново ще кажа, ако по този начин се продължава, с това вредно това управление, в този формат - аз не знам какво по-добро може да се случи”, каза Кристиан Вигенин.

„Заплахата за влизането ни в Шенген съществува, дори се увеличи. До момента нашият основен проблем е Австрия, която не дава никакви сигнали, че ще променя позицията си. Към това се добавя и Нидерландия”, коментира в разговора за членството на страната ни в Шенген социалистът. 

По думите му случващото се в Нидерландия поставя въпросите дали Вилдерс ще може да създаде правителство или това ще направят останалите партии, изолирайки го. „На второ място, колко дълго ще продължи сегашното правителство, до сформирането на ново, да не се окаже, че Марк Рюте ще трябва да вземе решението. И на трето - Вилдерс в тази кампания, особено във финала, смекчи доста елементи от риториката си. Възможно е да направи разлика между външната, незаконна миграция и Шенген и нашето членство, да разбере, че влизането на България и Румъния ще е от полза, за това външните граници да се охраняват по-добре”, посочи Кристиан Вигенин. 

За войната Русия-Украйна той подчерта, че е крайно време крайно време да се помисли как ще приключи този конфликт и да се предприемат стъпки за траен мир. 

В отговор на въпрос на водещия за последните публични изказвания на Ваня Григорова, Вигенин припомни: „Преди 4 години, на балотажа в София също малко гласове деляха левия кандидат Мая Манолова до победата. Окрилена от този резултат, тя реши да прави проекти, политически, партийни – и виждаме е къде е Мая Манолова сега. Това трябва да е едно сериозно предупреждение и към самата Ваня Григорова. Може би донякъде липсата на политически опит не й дава възможност да осъзнае, че ако шества по студиата последно време, то не е само защото е била на втори тур, а една от причините - много медии я канят, за да изстреля поредния залп срещу Нинова. Това не помага на никого. Ваня да си гледа ОбС – ако има амбиции да ги показва както би трябвало да бъде”, коментира зам.-председателят на БСП.

И добави: „Историята в последните години ясно показва, че никой не може сам да печели – без сериозна организация и екип зад себе си, никой не може да стигне до втори тур. Да, Ваня беше добър кандидат, но без БСП Ваня нямаше да бъде ва втория тур. В политиката понякога трябва да се побеждава и да се пада достойно”, заключи Кристиан Вигенин.