БСП: Има риск да се пръсне 1 милиард без ясна цел какво да се постигне с него в общините

Сглобката скърца яко - изпраща разнопосочни сигнали за парите за общините, видя депутатът социалист Христо Проданов

„На 21 ноември Министерството на финансите отправи един изключително недопустим ултиматум към българските общини и за това алармираха десетки кметове. По електронен път общинските администрации получават малко преди 12 ч. на обяд съобщения, някои от които са единствено анонси. В тях пише дословно: „Писмо до общините за предоставяне на приоритетни инвестиционни проекти.“ Изпратено в 11:13 ч. Следващо: „Моля да ми потвърдите, че сте получили писмото и работите по него. Предвид кратките срокове.“ Три удивителни. Часът на изпращане вече е 13:28 ч. Третият мейл указва дословно: „Колеги, писмото ни още няма наш номер и не се знае дали в рамките на днешния ден ще бъде подписано от министър и изведено. Така че изпращайте ми готовите си форми на мейли, а придружителното писмо – впоследствие.“ Самото писмо е в отделен мейл и като човек го погледне, може да бъдат подбудени съмнения за хакерска атака – писмо без реквизити, без дата, без час, без подпис, без изходящ номер. Това, което паникьосаните кметове разбират е единствено, че имат по-малко от 4 часа да подадат проектите си.“

Това посочи от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Манол Генов по време на инициирано от социалистите изслушване на министъра на финансите Асен Василев.

Генов изтъкна, че 25% от всички кметове са новоизбрани и нямат достатъчно време да изпратят приоритетните са проекти.

„Въпросът е защо е тази спешност“, подчерта депутатът от БСП. И добави, че Сдружението на общините не са знаели за тези съобщения от финансовото министерство.

„Имало ли е разговори с политически групи, които са били уведомени предварително да изпращат проекти, защото имаме информация, че някои са започнали да ги изпращат още събота-неделя“, попита още Манол Генов.

„Това изслушване доказва, че сглобката скърца яко. Вашите коалиционни партньори Пеевски и Борисов бяха заявили, че ще подкрепят бюджет, в който има конкретни проекти, а Вие казвате, че има фонд от 1 милиард, който е разделен пропорционално между всички общини. Тези разнопосочни сигнали между представителите на сглобката са една от причините за нуждата от такива изслушвания“, обърна се към министър Василев заместник-председателят на ПГ „БСП за България“ Христо Проданов.

Заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин констатира: „Струва ми се, че всичко се прави по такъв начин, че има риск просто да се пръсне 1 милиард от бюджета без държавата да си е поставила ясна цел точно какво иска да постигне с тези средства. Защото се получава един сбор от проекти, целта изглежда е всяка община нещо да получи, но от наша гледна точка това е доста неефективно използване на средства.  От това, което чувам, в списъка има проекти, което биха могли да се финансират с европейски пари, но сега се пускат по този начин, защото така е по-лесно и сега ще ги финансираме с държавния бюджет. В бъдеще считаме, че е редно да има по-ясни критерии и държавата да има посока какво иска да се постигне с тях в общините, а не на калпак да се раздадат едни средства и едни фирми да изпълнят проекти.“