Калфин ще съдейства на крумовградчани в протеста им срещу златодобива

Сеп 20, 2011 Новини БСП 0 1364

Ивайло Калфин обеща съдействие на протестиращите в Крумовград тяхната жалба срещу разрешението за добив на злато да стигне до Комисията по петициите на Европарламента

Ивайло Калфин обеща съдействие на протестиращите в Крумовград тяхната жалба срещу разрешението за добив на злато да стигне до Комисията по петициите на Европарламента. Пред журналисти в Кърджали Калфин подчерта, че когато жалбата стигне до тази комисия, ще се разбере, че в България правителството прави напук на мнението на гражданите, за да защити интересите си. „Никъде в Европа не се случва да се прави напук, да се застрашава околната среда, въпреки мнението на местните власти", подчерта Калфин.

„Добивът на злато в Крумовград се постига с опасни за околната среда методи. ОВОЗ се дава, при предположението, че спазването на процедурите от страна на концесионера  ще намали рисковете. Първо не е ясно дали това ще се случи и второ, има ли рискове, това създава огромна опасност за целия регион. А и цялата система на концесиите е изградена така, че държавата получава само концесионни такси", коментира Калфин.

В отговор на журналистически въпрос за сведенията, че близо до Водното огледало от десетина дни има инсталация за добив на злато с изключително опасната цианидна технология, Калфин коментира: „Ако това е вярно, има очевидно нарушение на закона. Един подобен сигнал би означавал, че не спазва европейското законодателство". Той обеща да направи всичко възможно да се спазват  у нас задължителните норми, които важат в развитите европейски държави. Кандидат-президентът напомни, че казусът със златодобива много напомня на този с шистовия газ заради голямата екологична опасност и липсата на чуваемост от страна на кабинета към протестите на местните хора.

В рамките на посещението си в област Кърджали Ивайло Калфин бе на гости на инж. Кяшиф Кяшиф, собственик на кърджалийското предприятие „Джебел 96", образцова фирма за региона. Кандидатът на БСП за президент посети и „Монег юг"-Кърджали, където се произвежда флотационно оборудване за минното производство. Калфин разгледа халетата в компанията на най-младия кандидат за общински съветник в Кърджали, 21-годишната студентка по туризъм Кристияна Арабаджиева.